Hirdetés
greenfo/MTI

A vízhiány, a vízszennyezés és a vízi élővilág körülményeinek romlása kiemelkedő méreteket öltött a tavalyi év során – jelentette be a pekingi vízkészlet-gazdálkodási minisztérium.

Kína folyóinak és állóvizeinek mintegy 40 százaléka volt súlyosan szennyezett 2011-ben, s a 75 milliárd tonnát is meghaladta az ország vizeibe év során eresztett szennyvíz mennyisége – közölte a kínai vízkészlet-gazdálkodási minisztérium. A kezeletlen vízhelyzet ma már az ország fenntartható fejlődését veszélyezteti, az ugyanis a gazdasági és társadalmi fejlődést gátolja – mondta Hu Sze-ji miniszterhelyettes.

Az egy főre jutó vízkapacitás Kínában mindössze 2.100 köbméter, a nemzetközi átlag kevesebb mint egyharmada. A városok kétharmada valamilyen szintű vízhiánnyal küszködik, 300 millió vidéki lakos számára pedig nem biztosított a biztonságos ivóvízhez való hozzájutás. A kínai folyók közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy nemcsak vizeik fogyasztása, de mindenféle kapcsolat veszélyt jelent az emberekre – kongatta meg a vészharangot a minisztérium.

Az államtanács, vagyis a kínai kormány a héten a vízhasználatra vonatkozóan a "legszigorúbb kritériumok" követését irányozta elő. A talajvízkészletek kitermelésének szabályozásán is szigorítanak majd, s a vízi ökológiai rendszer állapotán is javítanak. A következő 10 év során a kormány négyezer milliárd jüant (140 ezer milliárd forint) fektet vízvédelmi projektekbe, ebből 1,8 ezer milliárd jüan (63 ezer milliárd forint) jut a jelenlegi (2011-15) ötéves terv időszakára.

Kapcsolódó anyagok:

A növekedés kínai ára

Éhség és szárazság várhat Kínára

Kimerülő globális termőföld- és vízkészletek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás