Hirdetés

Ihatatlan, szennyezett vízre panaszkodnak azokon a településeken, ahol már két évvel ezelőtt lezárták az ivóvízminőség-javító programokat. Vörös és büdös: árokba folyik a tisztított ivóvíz, amire milliárdokat költöttek. De lesz-e következménye?

„Gyalázatos, Tenyőn is komoly gondok vannak” – ezt fűzte hozzá kommentként egy, a helyszínt feltehetőleg jól ismerő lakos ahhoz a fényképhez, amit még a nyáron tettek ki a közösségi oldalra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Surjány lakói egy kád vöröslő vízről.

Sokan csak surjányi rozénak keresztelték el a málnaszörpnek is beillő folyadékot, amit több helyi befőttes üvegben el is tett emlékbe. A Törökszentmiklós melletti településen már tavaly nyáron lezárták az ivóvízminőség-javító programot, mégis előfordult még a „rozé” megjelenése után is, hogy sáros vízzel telt meg a kád. A HVG utánanézett, hogy az országban lezárt 192 ivóvizes projektből hány esetben állapítottak meg szabálytalanságokat, és hány esetben kellett szankciókat alkalmazniuk.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kérdésükre azt a választ kapták, hogy 192 projektből 32-nél volt szabálytalanság, összesen 46 esetben. Ebből 30 esetben rendeltek el pénzügyi korrekciót, magyarul vissza kell ezeknél fizetni a költségek egy részét. Körülnéztek, hogy mi a helyzet azokon a településeken, ahol elvileg már nem zavaros vizet kellene inniuk a lakosoknak, ugyanis 2015. december végén lezárultak az ívóvízben található szennyező anyagok (arzén, bór, ammónium, vas) uniós szint alá csökkentését szolgáló programok.

Csongrádban tűnt legzavarosabbnak a víz. Megkeresték a törökszentmiklósi területen szolgáltató TRV Zrt.-t, ők későbbre ígértek tájékoztatást a konkrét üggyel kapcsolatban.

Ott is az árokba megy a víz, ahol már négy éve befejeződött a beruházás

„Hogy megint nem jó a víz?” – értetlenül állt egy asszony Sándorfalván, amikor arról érdeklődtem, hogy vajon megissza-e a csapból folyó vizet, vagy inkább ásványvizet vásárol. A városban, ahol négy éve lezárták az ivóvízminőség-javító programot, és el is indult a tisztított víz hálózatra engedése, valamilyen probléma mégis adódott még tavaly szeptemberben, így ismét az árokba vezetik az új technológiával tisztított vizet már egy éve. Kiderült, hogy a megszólított nő nem is tudott arról, hogy bármi is történt a vízzel.

Pataki Zsuzsa, Sándorfalva polgármestere elmondta, hogy az ammónium és a vas szintje emelkedett meg a tisztított vízben, ezért kellett a régi vízre átállniuk, de az arzénszinttel soha nem volt problémájuk, így az alternatív ivóvizet sem írta elő számukra a hatóság. Azt, hogy meddig tart az egy éve folyó garanciális javítás, még a település vezetője sem tudta megmondani.

Szlavkovits Rita cikke a HVG.HU-n:  A fele rendben van >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás