A rovat kizárólagos támogatója

„Túl bátrak” lettek a svájci farkasok, háborognak a gazdák. Van olyan állattartó, akinek rövid idő alatt harmincöt birkáját ölték meg a ragadozók.

Egyre jobban érzik magukat a farkasok Svájcban és ennek a BBC friss cikke szerint nem mindenki örül. Az alpesi országban a középkor végére teljesen kiirtották az egykor nagyobb számban élt ragadozót, így amikor harminc éve először sikerült megállapítani, hogy Olaszország felől betelepült és állandó jelleggel letelepedett néhány példány, mindenki örült.
A svájci farkasok száma mára száz fölé nőtt, vannak köztük magányos egyedek, de nyolc falkát is nyilvántartanak már a környezetvédelmi szakemberek. Az állatok pedig nem csak jól érzik magukat és szaporodnak, hanem egyre bátrabbak is – a svájci állattartók szerint már „túl bátrakká” váltak.
Ez pedig többek között azt is jelenti, hogy nem csak a turistákat engedik egyre közelebb magukhoz, de gyakoribbá váltak a háziállatok elleni támadások Svájcban máig nagy hagyományai vannak a hagyományos legeltető állattartásnak, sok helyen akár télen is kint, karámokban tartják a juhokat.

A BBC szerint nemrég egy állattartó arról számolt be, hogy karámban tartott juhai közül harmincötöt öltek meg a ragadozók. Előfordultak más támadások is. Egy másik tenyésztőt egy alkalommal három farkas kezdett el követni, majd rátámadtak a kutyájára is, de sikerült elriasztani őket.

Tavaly télen bejárták a svájci médiát a felvételek, amikor egy sípálya közvetlen közelében figyelte egy farkas hosszú percekig a síelő gyerekeket. Heinzenberg településen pedig szintén gyerekek számoltak be arról, hogy amikor iskolába mentek, farkassal találkoztak út közben.

szürke farkas (Canis lupus)

A Svájci Állattenyésztők Uniója szerint a farkasok lassan a megélhetésüket is veszélybe sodorják. A szervezet tavaly népszavazást is kezdeményezett arról, hogy a veszélyesnek minősített állatokat könnyebben kilőhessék, de a többség elutasította ezt.  Ekkor kisebb vita is kirobbant, mivel a farmerek azt kifogásolták, hogy a mára jórészt városban élő szavazók nincsenek is tisztában a problémáikkal. Szigorítás híján pedig egyelőre csak riasztófegyvereket, legfeljebb gumilövedéket használhatnak a farkasokkal szemben. Akik – legalábbis egyelőre – köszönik, jól érzik magukat Svájcban.

Nyitókép: fiatal farkasról a közelmúltban Bázel térségében készült a kép, mely az első ilyen városi megfigyelés a farkasok egy évszázaddal ezelőtti eltünése óta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás