A rovat kizárólagos támogatója

Bhután kivételével a világ összes országában engedélyezik a mesterséges kártevőírtók használatát. Svájcban egy népi kezdeményezés aláírói azonban azt szeretnék, hogy tiltsák be ezek használatát, és hogy ne is engedjenek be az országba olyan mezőgazdasági termékeket, amelyeket ilyen anyagokkal kezeltek.

Június 13-án Svájcban népszavazást tartanak a mesterséges kártevőirtók teljes betiltásáról és az ivóvíz-minőségről.

Álláspontjuk szerint ezek ugyanis veszélyt jelenthetnek az emberek egészségére. Ha a svájciak igennel szavaznak, akkor nemcsak a termelőknek kellene organikus szerekre cserélni ezeket, hanem a kiskerttulajdonosoknak, a vasúti sínek és a közutak mentén dolgozóknak is más megoldás után kellene nézni. Sőt, még fertőtlenítésre sem lehetne használni mesterségesen előállított szereket a mezőgazdaságban, így például boroshordók fertőtlenítésére sem.

Az átállásra 10 évük lenne a felhasználóknak, a javaslat szerint ugyanis a tiltás 2031-ben lépne életbe. A kezdeményezők szerint ez nem jelentene nagy változást a helyi termelőknek, akiknek több mint fele eddig is természetes kártevőirtó szereket használtak. Az lenne a döntés gyakorlati jelentősége, hogy a Svájcba exportáló külföldi termelőket is ebbe az irányba terelné az új jogszabály.

A szövetségi kormány nem támogatja a javaslatot, mert álláspontjuk szerint az országban most is csak olyan szereket lehet használni, amelyek nem okoznak felesleges károkat az emberek, állatok, és az élővilág többi részének, így használatuk biztonságos.

Svájcban mesterséges kártevőirtásra három világcég termékeit használják: a svájci központú, de kínai tulajdonban álló Syngenta, valamint a német Bayer és a BASF gyárt ilyen termékeket. A Kínai Nemzeti Vegyiipari Vállalat tulajdonában álló Syngenta szerint egy ilyen döntés 40 százalékkal csökkentené a mezőgazdasági termelést, ami kevesebb helyi áruhoz, több importhoz és magasabb élelmiszerárakhoz vezetne.

Ugyanezen a napon szavaznak a svájciak több másik ügyben is. Egy másik hasonló szavazás kezdeményezői az ivóvíz és az élelmiszerek minőségét javítanák azzal, hogy megtiltanák azon farmerek állami támogatását, akik mesterséges kártevőirtókkal és antibiotikumokkal kezelik haszonállataikat.

A svájci kormány tájékoztató filmje a javaslatról

A svájciak megosztottak mindkét ügyben, 48 százalékuk támogatja az ivóvizes kezdeményezést, és 49 százalék áll a kártevőirtók betiltása mellett. Maguk a termelők is két nagy csoportra oszlanak, mindkét oldal a hagyományos mezőgazdaságot félti. A mesterséges anyagot használók szerint 200 éve még nem voltak ilyen vegyszerek, és akkoriban éheztek a svájciak.

A svájciak egy része évtizedek óta óvakodik a vegyszerektől. Közel 35 éve, 1986. november 1-én tűz ütött ki a Sandoz vegyi üzemében a Rajna folyó melletti Basleban. Az üzemből kiszabaduló vegyszerek kiölték a halakat a folyókból, és hosszú éveken át nem éltek állatok a Rajnában, ennek hatása még most is látható a folyó mentén.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás