Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (United States Environmental Protection Agency, EPA) engedélyezte, hogy az Oxitec nevű brit biotechnológiai cég génmódosított szúnyogok százmillióit engedje szabadjára az Egyesült Államok két államában, Floridában és Kaliforniában.

Az Egyesült Államokban kezdik tesztelni azt az elméletet, amitől a szúnyogok által terjesztett betegségek visszaesését várják a szakértők.– írta a Gizmodo.

Az Oxitec által kifejlesztett, OX5034 kódnevű hím szúnyogok az Aedes aegypti fajból származnak; ez a faj számos betegség, köztük a zika, a dengue és a sárgaláz hírhedt hordozója.

A rovarokat úgy módosították, hogy terméketlen utódokat hozzanak létre, így csökkentve a helyi populációkat és a szúnyogok által terjesztett betegségek kockázatát. (A szúnyogok közül csak a nőstények csípnek és szívják az emberek vérét.)

A módosított rovarok az Oxitec szerint nem jelentenek veszélyt az emberre. A programot ennek ellenére már többen bírálták: egyesek csoportok úgy vélik, hogy a megváltoztatott szúnyogok ismeretlen környezeti vagy egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Az Oxitec korábban is szabadon engedett ilyen szúnyogokat, de akkor kevesebbet. Most kétmilliárdot fognak.

Nyitókép: gmo szúnyog (Aedes aegypti) fotó:  Allison Shelley The Washington Post / Getty Images

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás