A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Visszaengedték az Atlanti-óceánba az északkelet-amerikai Maine állam partjainál kifogott rekordméretű homárt. A 12,25 kilogrammos jószág ollói akár egy ember karját is szét tudnák roppantani – mondta Elaine Jones, a helyi tengerkutatási minisztérium munkatársa.

A Rocky névre keresztelt egyméteres hím példány a múlt héten akadt fent egy rákhálón a partmenti Cushing nevű falunál. A homáróriást a West Boothbayben működő Maine Állami Akváriumba szállították. A halásznak megtiltották, hogy megtartsa a különleges állatot. Jones szerint a Rockyhoz hasonló méretű homárok pontos korát nem tudják megállapítani a kutatók.

Az intézmény laboratóriuma szerint az államban még soha nem fogtak ki ennél nagyobb példányt. A Guinness Világrekordok szerint a világ eddigi legnagyobb homárja húsz kilogrammos volt, és 1977-ben fogták ki a kanadai Új-Skócia partjainál.

A helyi homárhalászok a tavalyi évben rekordmennyiségnek számító 45,4 tonnányi zsákmányra tettek szert, részben az olyan ragadozók túlhalászása miatt, mint a foltos és a közönséges tőkehal.

A Maine Department of Marine Resources/Handout fotóján Maine állam akváriumának vezetője Rockyval.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás