A rovat kizárólagos támogatója

Sajtótájékoztatót tartott tegnap a budapesti Szabadság téren az Audi-ügyben vesztegetéssel gyanúsított debreceni természetvédő, Zsák Ferenc Tibor, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke, aki szerdán szabadult az előzetes letartóztatásából.

A sajtótájékoztatón a Magyar Helsinki Bizottság elnöke bejelentette, hogy az indokolatlan és a nemzetközi egyezményekbe ütköző előzetesben tartás miatt napokon belül benyújtják Zsák Ferenc Tibor érdekében az Európai Emberi Jogi Bírósághoz a jogsértés megállapítását indítványozó beadványukat.

A Védegylet által szervezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a környezetvédők követelik a kormány és az Audi Magyarország Kft. között létrejött valamennyi szerződés nyilvánosságra hozatalát. Az ezt kérő, a sajtótájékoztatón lefényképezett levelüket közvetlenül a rendezvény után tértivevénnyel postára adták. A törvény értelmében az iratok kiadását a kormánynak 15 napon belül kell teljesítenie, ha nem, úgy a tájékoztatást kérők bíróság elé állíthatják.

A Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke bejelentette, eltökélt szándékuk, hogy érvényt szerezzenek annak az „együttműködési megállapodásnak”, amelyet az Audival írtak alá. Ebben a cég a győri természetvédelmi terület elpusztítása miatti kiegészítő kompenzációként, a TTT által megjelölt állami területeken, a szervezett által kidolgozott program szerinti, az illetékes erdészetek által végrehajtandó munkálatok finanszírozását vállalta. Az Audi az általa májusban aláírt szerződést igyekszik megvesztegetésként beállítani az ügyészségi papírok szerint. A természetvédők viszont az Audi ellen fognak polgári pert indítani, ha továbbra is szabotálja a vállalása teljesítését.

Zsák Ferenc szabadon Zsák Ferenc szabadon

Az újságírók a Szabadság téren hosszan faggatták a szabadságától 10 nap híján 4 hónapon át megfosztott természetvédőt a börtönbeli megpróbáltatásairól, valamint a beruházói oldal megvesztegetési próbálkozásáról, amiről a TTT hangfelvételt készített. Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, Zsák Ferenc Tibor a fogvatartásának körülményeiről könyvet készül kiadni.

 

Kapcsolódó anyagok:

Zsák Ferenc ismét szabad

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás