Hirdetés

A növény- és talajvédelmi szakigazgatás létszám- és pénzhiánnyal küzd, miközben a hazai 800 ezer agrárgazdálkodó jelentős része nem ismeri a korszerű védekezési-megelőzési módszereket – hangzott el a keszthelyi 12. országos növényvédelmi fórumon csütörtökön.
Halmágyi Tibor, a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat főigazgatója elmondta: az egységes elvek szerinti szakmai irányító, tervező és felügyeleti munka biztosítására hivatott, több mint egy éve létrehozott szervezet már működése kezdetén komoly gondokkal küzd. A szolgálatnak – az elődszervezet létszámának felével – 1.300 emberrel kell ellátnia az országszerte megnövekedett, számos szakminisztériumi operatív szerepkört is átvevő feladatokat . Ez a stratégia-kidolgozástól és jogszabály-előkészítéstől a szerek engedélyezéséig, a hatósági jogkörök érvényesítésétől a növény-, talaj- és agrárkörnyezet- védelmi irányításig és segítésig terjed – mondta a főigazgató.
A szolgálat létrejötte időszakában sok fiatal szakember hagyta el a hálózatot, a több mint 200 fős létszámhiány – a megfeszített munka ellenére – rövidesen a működés gátjává válik. Ugyanakkor az ország 800 ezer gazdálkodó egységének jelentős része nem ismeri a növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelem korszerű, hatékony védekezési-megelőzési módszereit.
2002. január 31. MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás