A rovat kizárólagos támogatója

A családi házak többségének teteje ma is erősen egészségkárosító, környezetszennyező azbesztes palával fedett. A régen várt felújítási támogatásokkal most talán többen kerültek közelebb ahhoz, hogy az elavult tetőket lecseréljék. A költségeken túl a tetőről lekerülő veszélyes hulladéknak számító palától szabályosan „megszabadulni” sem olyan egyszerű. Nézzük, milyen előnyökkel jár, ha környezetbarát PREFA alumínium tetőt választunk az azbesztes pala helyére!

Már nem divatból, hanem egyre többen a jövő érdekében döntenek amellett, hogy kevesebb műanyag hulladékot termeljenek, elektromos autókkal közlekedjenek, és a környezetkímélő építőanyagok is egyre népszerűbbek. Az élet szinte minden területén találunk ökotudatos megoldásokat, amelyek gyártása során kiemelt figyelmet kap a környezetterhelés csökkentése. Az újrahasznosítás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy újragondoljuk környezetünkhöz való viszonyunkat, és ez egy tetőfelújításnál is fontos tényező.

A családi házak többsége még mindig egészségkárosító azbesztes palával fedett, amelyről köztudott, hogy a már beépített tetőszerkezetekben található anyag finom szemcséi a levegőben lebegve oszlanak el. Az egészségünkre való káros hatása mellett pénztárcánkat sem kíméli, ha a felújításkor keletkező törmeléket nem a megfelelő módon kezeljük. Ez ugyanis jelentős bírságot hozhat magával – igen, a tulajdonosnak is!

És milyen előnyökkel jár, ha a köztudottan egészségre és a környezetre káros azbesztesztes pala helyett, újrahasznosított és újrahasznosítható, környezetbarát alumínium fedést választunk?

Vannak környezettudatos megoldások!

Az építkezők, a felújítók is számos környezetbarát, újrahasznosítható vagy újrahasznosított megoldás közül választhatnak. A 100%-ban újrahasznosítható alumínium is ezek közé tartozik, mely lehetőség egyre kevésbé meglepő. Az alumínium ugyanis a legértékesebb újrahasznosítható anyagok egyike, így látványosan ösztönöz is erre. Az újrahasznosított alumínium a hulladék mennyiségét csökkenti, és segítséget nyújt az energia megtakarításában, valamint új nyersanyagok feltárásában és kinyerésében. Az alumínium újrahasznosításának energiaigénye is mindössze az eredeti előállítási energiaigény 5%-a. Az alumínium tető- és homlokzatburkolati anyagok legnagyobb európai képviselője a PREFA, a gyártás során nagyrészt újrahasznosított alumíniumot használ. Az alumínium termékek az anyag alacsony önsúlyának köszönhetően szállításuk miatt is energiatakarékosak, az így keletkező széndioxid-kibocsátás is csekély. A PREFA burkolatai ezért ökológiai szempontból is ideális választást jelentenek, különösen a környezetre tekintettel lévő építkezők és felújítók számára.

Versenyhossznyi előnyben az alumínium – csekély karbantartás és hosszú élettartam

Az alumínium burkolatok nem igényelnek karbantartást, minőségük hosszú ideig, szinte az örökkévalóságig változatlan marad. Az alumínium előnyös tulajdonságai között szerepel például, hogy nem rozsdásodik, felületén oxigénnel érintkezve oxidréteg képződik, ami kiváló korrózióvédelmet biztosít és így rozsdaálló, tehát az alumíniumból készült tetők és homlokzatok sérülés esetén is ily módon maguktól regenerálódnak. Az alapanyag erősségei mellett az egyedülálló rögzítési mód is hosszú élettartamot eredményez: az épületburok vízzáró, az időjárás hatásai a falakon kívül maradnak, és akár -30°C-tól +80°C-ig tartósan ellenállnak a hőmérséklet ingadozásainak. Az úgynevezett Coil-Coating gyártást szigorú minőségellenőrzés kíséri, amely során megvizsgálják a lakkréteg szilárdságát, a rétegvastagságot, a festék kikeményedését, tapadását, kötését; fényességi fokot, színárnyalatot és az alakváltozási ellenállást is. Erre a körültekintő gyártechnológiára alapozva ad a cég termékeire 40 év alapanyag és a legtöbb bevonata esetén 40 év színgaranciát.

A PREFA alumínium tetőelemeinek hosszú élettartama (nincs törés, rozsdásodás vagy felfagyás) jelentősen hozzájárul, hogy ez az anyag rendkívül kedvező energiamérleget mutasson.

Építés vagy felújítás? A kis súly számos előnyt kínál

Az alumínium egyszerű és gyors beépítése, könnyű alakíthatósága és kezelhetősége, valamint alacsony súlya teszi a tető- és homlokzatelemeket költségkímélővé, már 5o-os hajlásszögű tető esetén is – persze az előírás szerinti alszerkezet esetén. Az alumínium tetőfedő anyagok kis súlyából adódó előny, hogy felújításkor akár az eredeti vagy javított ácsszerkezetre is felhelyezhetők. A szakemberek javaslata alapján azonban feltétlenül vizsgáljuk meg a tető ácsszerkezetét mielőtt a költségvetést véglegesítjük. Ha a szerkezet is átalakításra szorul, az alumínium fedés kis súlya ebben is előnyt kínál: nevezetesen az ilyen anyaghoz készülő ácsszerkezet költsége is kedvezőbb lehet.

Az környezetkímélő alumínium a formavilág területén is számos lehetőséget rejt: egyedülálló és változatos lehet az anyag megjelenése a tetőn és a homlokzaton, építéskor és felújításkor egyaránt. Érdemes vele számolni!

További információ a PREFA oldalán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás