Hirdetés
(X)

Statisztikai adatok támasztják alá, hogy a gyerekek egyre többet ülnek televízió vagy számítógép előtt, és az is kimutatható, hogy a televíziózás felől az internetezés felé tolódik el a szabadidő eltöltése a fiatalok körében. Ezen belül pedig nagy százalékban a számítógépes játékok használata a jellemző. Szülőként tudjuk, hogy a tiltás sokszor nem a legcélravezetőbb megoldás, inkább terelgessük csemetéinket a hasznos, ismeretszerző, tudásgyarapító játékok irányába, így korosztálytól függően ismertessük meg őket a fenntarthatósági, környezetvédelmi játékokkal is.

A számítógép használata a gyerekek körében ma már nem újdonság, sőt a digitális táblák korában ma már az iskola részéről is elvárás, hogy a gyermek tudja használni a számítógépet. A számítógép, internet használatának felfedezése egyre fiatalabb korban megtörténik, nem ritka, hogy egy két-hároméves gyermek napi szinten játszik a gépen. Írásunkban arra nem térünk ki, hogy ez mennyire hasznos vagy káros, és hová vezet, ha a mozgásos tevékenységek helyett ülve tölti el a gyermek a szabadidejét, inkább azt szeretnénk a szülőknek megmutatni, hogy ha már számítógépes játék, akkor tudatosan terelgessük a gyermekeinket az olyan programok felé, amelyek a javára válnak, hiszen szülőként nagy a felelősségünk abban, hogy milyen felnőtteket nevelünk. Érdemes alaposan átböngészni a játékkínálatot, mert a sok akciójáték mellett olykor találni ismeretterjesztő, fejlesztő videójátékokat is.

Az interneten széles a skálája a számítógépes játékoknak, így jelentős számban találhatók környezetvédelmi játékok is.

A környezetvédelmi játékok segítségével és megfelelő szülői támogatással, valamint a gyakorlati minták elsajátításával a gyermekek fokozatosan sajátíthatják el a környezettudatos életmódot. Ha a minta gyermekkorban beleívódik a gyermekbe, felnőttként is fogékonyabb lesz a környezetvédelmi, fenntarthatósági problémák, és az azok megoldására tett kísérletek iránt. A játékok mindegyike online módon érhető el, ingyenes játékok, használatukkal elsajátíthatók a fenntarthatóság alapelvei, olyan környezetvédelmi problémákkal is szembesülhetnek, amelyekről a családban vagy iskolában nem esik szó.

Mivel a fenntarthatóság és a környezetvédelem témaköre is sokféle altémát ölel fel, ezért a játékok is több nagyobb csoportba sorolhatók, így vannak energiafelhasználást előtérbe helyező játékok, szimulációs játékok, melyek szintén az energiafelhasználás csökkentését helyezik a középpontba, éghajlatváltozással kapcsolatos játékok, a szelektív hulladékgyűjtést hangsúlyozó programok, természetvédelmi játékok, és olyan játékok is, melyeket iskolai szinten lehet játszani, és egy teljes tanévet ölelnek fel. Ez utóbbira jó példa volt a karbondetektívek játék, melynek során a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére való felhívás volt a cél. Fentieken kívül a mezőgazdasági, gazdálkodós játékok egy részét is úgy fejlesztették ki, hogy az energiafelhasználás minimalizálása mellett történjen az állattartás és a növénytermesztés.

A legtöbb játék angol nyelven érhető el, ám szép számmal vannak magyar nyelvű programok is. Túlnyomórészt a játékok használatához nem szükséges előzetes regisztráció, ám néhánynál ez elengedhetetlen, csakúgy mint a letöltés. Ma már egyre több zöld szervezet is rendelkezik internetes jákékokkal, ezek az adott weboldalról érhetőek el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás