Hirdetés

A BBC felfüggeszti az egyszer használatos műanyagok használatát 2020-ra, a Blue Planet 2 sorozatának hatására, amely felhívta a figyelmet az óceánok műanyag-szennyezettségére. Az angol királynő ugyanennek hatására hasonló intézkedést hozott.

A műanyag poharakat és evőeszközöket 2018 végéig el kell távolítani a BBC tereiből, mivel eddig a látogatók és a személyzet tagjai együtt évente 2 millió műanyagpoharat használtak el – nyilatkozta a vállalat. Egyes irodákban már megkezdték a műanyag edények üvegre cserélését, ezt hamarosan a BBC összes irodájában megteszik, 2019-re pedig új, újrahasznosításon alapuló rendszert is kidolgoznak majd.

A Guardian cikkéből kiderül, hogy a tavalyi év legjobbnak választott dokumentumsorozata, a David Attenborough narrációjával futó Blue Planet II megmutatta, hogy a műanyag-szennyezés mekkora kárt okoz az óceánokban és az élővilágukban, pusztítja és megbetegíti az olyan állatokat, mint az albatroszok vagy a bálnák.

Tony Hall, a BBC főigazgatója elmondta: „A sorozat azért olyan meghatározó, mert segített tudatosítani az emberekben a probléma nagyságát, vállalatok, szervezetek és politikusok kezdtek beszélni róla. Emberek millióihoz hasonlóan, engem is sokkolt a Blue Planet II, megdöbbenve láttam az egyszer használatos műanyag által okozott károkat, és azt, hogy ezeknek használatát milyen egyszerű lenne elkerülni.”

Louise Edge, a Greenpeace UK óceán-kampányának vezetője elmondta: "A BBC már régóta hősnek számít az olyan emberek között, mint mi, akik az évente felhalmozódott több millió tonnányi műanyag-szemét miatt aggódnak. A Blue Planet II sorozatuknak ugyanakkora szerepük volt a figyelemfelhívásban, mint az évek óta futó kampányainknak. Azonban a tudatosság növelése csak az első lépés, ezért is nagyon bíztató látni, hogy további intézkedéseket tesznek."

Az Independent szerint Az angol királynő, szintén a sorozat hatására, olyan rendeletet hozott, amely megtiltja a műanyag flakonok és szívószálak használatát a koronabirtokok területén. Egy szóvivő elmondta: a királyi udvartartás jelentősen szeretné csökkenteni az ökológiai lábnyomának méretét -írta a kreativ.hu.

Attenborough szerint is megöli a tengeri élővilágot a műanyag

Attenborough szerint is megöli a tengeri élővilágot a műanyag

A műanyagok használatának visszafogására szólított fel Sir David Attenborough brit természettudós, dokumentumfilmes új televíziós sorozatának, A kék bolygó 2-nek a bemutatásakor.

A 16 éve bemutatott A kék bolygó című sorozat folytatása azokat a károkat tárja fel, amelyeket a műanyag használata a tenger élővilágának okoz. A 91 éves természettudós azonnali lépéseket sürgetett, mondván az emberiség tartja a kezében a bolygó jövőjét. A Guardian brit napilapban a közelmúltban megjelent vizsgálat szerint a fogyasztók percenként egymillió műanyagpalackos terméket vásárolnak a világon.

A következő húsz évben várhatóan megkétszereződik a műanyaggyártás, 2050-re megnégyszereződik. Világszerte több mint nyolcmillió tonna műanyag került az óceánokba évente, és egy tanulmány szerint több milliárd ember iszik műanyagrészecskékkel szennyezett vizet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás