A rovat kizárólagos támogatója

Eltévedni nagyon rossz érzés, és pláne az, ha az ember száz kilométernyi bringázás után, a nap vége felé veszíti el az utat, amin lennie kéne, hogy ne is tudja, hogyan fog egyáltalán visszakeveredni oda, ahová kell. Ezzel együtt is volt egy pont a Fertőd – Keszthely kerékpárúton, amikor azt kívántam, bárcsak eltévedtünk volna, mert még az is jobb, mint ha tényleg ez a hivatalosan kijelölt út a bringásoknak.

A bicikliút Fertőd központjából indul dél felé, és Keszthely belvárosáig tart, így összeköti a Fertő tavat megkerülő, végig kiépített bicikliutat a Balaton körüli bringakörrel. Fertőszentmiklós felé indul, Csapodon, Répcelakon és Ostffyasszonyfán keresztül jut el Celldömölkig, majd onnan Köcskön, Jánosházán, Óhídon és Hévízen keresztül Keszthelyig. A West Balaton oldalán elérhető egy remek térkép, amit érdemes mindenkinek gyakran megnéznie út közben, ha nem akar nagyon eltévedni.

A píárfogás szerint „Kastélytól kastélyig” – a fertődi Esterházy-kastélytól a keszthelyi Festeticsig – tartó bringaútnak nevezett, 126 kilométeres átverés arra nem jó, hogy az ember végigtekerjen rajta, arra viszont igen, hogy pontról pontra végigvegyen mindent, ami rossz a magyar kerékpáros közlekedésről alkotott koncepcióban.

Fertőd – Keszthely kerékpárút Fertőd – Keszthely kerékpárút   – képre kattintva galéria nyílik.

 

Ez az útvonal nem bringaút, hanem egy rémségek kicsiny boltja-jellegű kiállítás a bringások rémálmaiból – összegezte tapasztalatait Kovács Bálint az Index kerékagy rovatában.

A fő megállapítások:

1. Nincs mögötte semmilyen koncepció
A Balatont és a Fertő tavat megkerülő bicikliutak nem csak azért olyan népszerűek, mert amúgy a Balaton vagy a Fertő tó is népszerű turistacélpontok. Hanem azért is, mert önmagában is nagyon jó program mellettük bringázni, mert szép a táj, van valami különleges a környezetben, és mert szinte akárhol áll meg az ember, biztosan tud mit csinálni: fürdeni a tóban, helyi bort kóstolni, megnézni valamilyen nevezetességet. Ugyanezért vannak az utazási irodák kínálatában is egy hétig tartó bringatúrák festői osztrák tájakon, és ugyanezért épül bringaút a Garda tó körül is. Mert egy turisztikai célból – és nem a városi közlekedést tehermentesítendő – átadott bringaútnak nem arról kéne szólnia, hogy eljuthassunk rajta A-ból B-be, és közben ha nem muszáj, ne menjen át rajtunk három kamion és egy sötétített ablakú Audi. De a Fertőd – Keszthely bicikliút pontosan ennyit tud: összeköt két népszerű bringás turistacélpontot, kijelöl pár olyan útvonalat, ahol aránylag kényelmesen ki tudnak kerülni az autók, és kész. 

És közben az úton az ég adta világon nincs semmi látnivaló.

Az jó, hogy nagyjából félútnál van az egyetlen nagyobb város, Celldömölk, ahol meg lehet állni enni, vagy akár fürdeni a Vulkán fürdőben (bár strandolással együtt már nem fér bele egy napba a túra), de ez minden, ami jót el lehet mondani erről az egész napos tévedésről. Az út mentén végig vagy fák, vagy kietlen szántóföldek húzódnak, még ördögszekereket sem kerget az unatkozó szél. Jellemző, hogy ahol jóindulatúan felsorolnak látványosságokat, hogy mit lehet megnézni bringázás közben, ott jobb híján olyanokat vettek fel a listára, mint Sárvár, ami több mint 30 kilométeres kitérőt jelentene, Kehidakustány, ami 20 kilométer kerülő, vagy a Kis-Balaton, ami meg bőven túl van az útvonal keszthelyi végén. Illetve persze Hévíz, ami viszont rögtön Keszthely mellett van, így legfeljebb végpont helyett jöhet szóba. De a legfontosabb maga a tekerés közbeni élmény lenne, hogy a bringások úgy érezzék, van értelme végigtekerni ezen az úton. Ez viszont nincs meg.
OLVASSA TOVÁBB >>>

2. Ez nem kerékpárút
3. Ez az út járhatatlan
4. Egyáltalán nem bringásbarát
5. Nincs semmilyen infrastruktúra

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek