A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

A Kínai Kommunista Párt feloldja a korlátozást, és engedélyezik, hogy a kínai állampolgárok három gyereket is vállalhassanak, Erről ma döntött a párt Politikai Bizottsága a Xinhua hírügynökség szerint. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy mikor lép életbe a határozat, azonban feltételezhetően legkésőbb öt éven belül.
A döntés mögött a születési ráta csökkenése és az elöregedő társadalom állhat, melyek miatt gazdasági nehézségek elé nézhet a világ legnépesebb országa. Az elmúlt öt évben ugyanis a születések száma rohamos csökkenésnek indult Kínában. 2016-ban még 17,9 millió gyerek született, 2020-ban azonban már csak 12 millió. Valójában 1987 óta nem volt olyan év, amikor jelentősen nőtt volna a születési ráta, akkor még több mint 25 millió kínai gyerek jött világra egy év alatt.

Kínában 1980-ban vezették be az egygyermekes családpolitikát, hogy kordában tartsák a 60-as években rohamos növekedésnek induló népességszámot. Nagyrészt ennek lett az eredménye, hogy a 80-as évek második felétől kezdve rohamos csökkenésnek indult az újonnan született kínai gyerekek száma.

Az egygyermekes családpolitika, illetve a növekvő életszínvonal azt eredményezte, hogy elkezdett elöregedni a kínai társadalom. Emiatt 2016-ban eltörölték az egygyermekes családpolitikát és engedélyezték, hogy a kínai családok két gyermeket is vállalhassanak, azonban ennek a döntésnek sem sikerült megállítania a népességnövekedés lassulását. Ennek megfelelően a Bloomberg szerint, ha a következő években is folyatódnak a születési és halálozási trendek az 1,4 milliárd lakosú országban, akkor a lassú népességnövekedés népességcsökkenésbe fordulhat át még 2025 előtt. Via telex.


A közgazdászok és szociológusok szerint önmagában kedvező a kínai két gyermek politika feloldása, de nem lesz elegendő a termékenységi ráta növeléséhez. A legfőbb gondot a gyermekvállalási hajlandóság visszaesése jelenti, amit a magas megélhetési költségek okoznak többnyire.

A lépésnek fontos gazdasági és demográfiai vonatkozása van. A Reuters összegyűjtötte az elemzői reakciókat – melyet a portfolio magyarított:

  • Zhiwei Zang, a Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza szerint az azonnali hatás pozitív lehet, de nem annyira jelentős a teljes társadalomra nézve. Szerinte fontos lenne ehhez, ha a kormány megpróbálná csökkenteni a gyermekvállalás költségeit.
  • Hao Zhou, a Commerzbank szenior közgazdásza szerint ha a születéspolitika korábbi enyhítése hatékony volt, akkor a jelenlegi lépésnek is pozitívnak kell lennie. A fiatal párok viszont így is legfeljebb két gyermeket vállalhatnak szerinte, mert a megélhetési költségek magasak, és egyéb nyomás is nehezedik a fiatal kínaik életére.
  • Shuang Ding a Standard Chartered vezető közgazdásza szerint amennyiben a kormány teljesen liberalizálná a születéspolitikát, akkor sem feltétlenül nőne a gyermekvállalási kedv. A közgazdász szerint mindenesetre már legalább 5 évvel ezelőtt teljes születéspolitikai liberalizációt kellett volna végrehajtani.
  • Yifei Li szociológus szerint a javaslat nem a termékenység visszaesésének valódi okait kezeli, azok ugyanis a növekvő költségekben keresendők: az élelmezés, a lakhatás, az utazás ára jelentősen nőtt az országban. Szerinte a jelentősebb szociális és jóléti támogatásoknak nagyobb hatása lenne a termékenység csökkenésére. A probléma a szociólogus szerint annyira sokrétű, hogy azt egy intézkedéssel nem lehet megoldani.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek