Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A sokéves januári csapadékátlag (33 milliméter) szinte mindenhol lehullhat, és sok helyen két, két és fél havi, lokálisan akár három havi csapadékmennyiség is összegyűlhet a jövő héten.

Kiadós mennyiségű csapadék fog esni a jövő hét folyamán mediterrán ciklonoknak köszönhetően – írja az Időkép. A csapadék halmazállapotát egyelőre nem lehet megjósolni, ahogy a várható eloszlása is bizonytalan. Ugynakkor a legutóbbi előrejelzések szerint a következő egy hétben 20-80 milliméter csapadék hullhat le országosan, lokálisan előfordulhat még akár ennél is több csapadék.

“Ez azt jelenti, hogy a sokéves januári csapadékátlag (33 milliméter) szinte mindenhol lehullhat, és sok helyen két, két és fél havi, lokálisan akár három havi csapadékmennyiség is összegyűlhet” – fogalmaznak.

A hirtelen lezúduló nagy csapadékmennyiség miatt helyenként belvízre, folyók áradására is lehet számítani.

Belvíz Kaba határa 2023 január. kép: Fazekas Kálmán/ időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint vasárnap napközben 4 és 11 fok között alakul a hőmérséklet, az esti órákra már mindenütt beborul az ég. Az éjszakai órákban érkezik meg aztán a csapadék, egyre nagyobb területen fog eleredni az eső, és a jövő héten “szinte minden nap fog esni csapadék”, miután “mediterrán ciklonok veszik célkeresztbe hazánkat”. Délen, délkeleten továbbra is koratavaszias idő várható, csütörtök környékén várható egy kisebb lehűlés.

Nyitókép: 2023 január eleje. Belvíz egy bakonyaljai szőlősben forrás: Deák István/időkép

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás