Hirdetés

A tervek szerint 2019-ig, mintegy 100 milliárd forintból egységes, európai színvonalú hulladékgazdálkodási rendszer jön létre Magyarországon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Lenne mit behozni, hiszen az elmúlt évek erőszakos államosítása itt is óriási károkat okozott.

Szabó Zsolt a City Hungary tanácsadó társaság által rendezett városfejlesztési tanácskozás alkalmából hangsúlyozta: a 2016-ban indult fejlesztés keretében 22 kiemelt hulladékgazdálkodást végző közszolgáltatót hoznak létre, ami biztosítja az egységes szakmai színvonalat. Ez a többi között azért is fontos, mert az Európai Unió 2020-ra a szelektíven gyűjtött hulladék 50 százalékos újrahasznosítását írja elő, ez az arány az azt követő években 65, majd 75 százalékra nő – idézte a politikust az MTI tegnapi híre.


Az elmúlt években az orbán-kormány szisztematikusan szétverte / leállamosította a lakossági hulladékgazdálkodási szektort.

Alig telik el úgy hónap, hogy a kormány ne szívassa meg valamilyen furmányos módszerrel a hulladékágazatot. A legújabb galibát a szervezetlenség okozza, valami okból ugyanis a Földművelésügyi Minisztérium hónapok óta képtelen kifizetni a hulladéktendereken nyertes hasznosítócégeknek a járandóságukat, akik közül többen komoly likviditási problémákkal küzdenek emiatt.

Feladatára alkalmatlan az állami kukaholding

Feladatára alkalmatlan az állami kukaholding

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj, magyarul a szemétdíj beszedésére és a tartozások kezelésére keres szolgáltatót a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV). A monopolhelyzetbe hozott állami hulladékkezelő cég eddig maga végezte a számlázást és a kintlévőségek behajtását, de ezzel a feladattal nem boldogult, számos helyen egyszerűen nem kaptak számlát az ingatlantulajdonosok.

Erre hivatkozva most gyorsított eljárásban keresnek szolgáltatót, az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent felhívás értelmében augusztus 16-áig kell benyújtani az ajánlatokat. Az indoklás szerint azért van szükség a sietségre, hogy „a 2017 első és második negyedévében számlázott díj hátralékainak kezelésében késedelemre ne kerülhessen sor”, és a likviditás megőrzése érdekében is „a lehető leggyorsabban szerződést kíván kötni” az NHKV. Részletek >>>

 

 

Az Orbán- kormány tönkreteszi a hulladékgyűjtést is

Április 26-án Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a parlamentnek a hulladéktörvény legújabb módosítását, amelynek korábban közigazgatási egyeztetésre bocsátott tervezete igen nagy port kavart a médiában – főleg az iskolai papírgyűjtésre vonatkozó része, amit végül a múlt heti törvénymódosító javaslat már nem tartalmazott. Ettől függetlenül bőven maradtak benne olyan tételek, amelyek ha elfogadásra kerülnek, nemcsak szűkítenék a piaci versenyt, de a települési hulladékgazdálkodás hatékonyságát is nagymértékben rontanák.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás