A rovat kizárólagos támogatója

Kémnek véltek egy sast Montenegróban, lelőtték. Szudánban izraeli kémkeselyűt lőttek le.

Lelőttek egy lengyel ornitológusok által megfigyelt fekete sast Montenegróban, a rajta lévő jeladó rendszert pedig madárvédelmi szakemberek helyett a rendőrségnek adták át a helyiek kémkedésre gyanakodva. Az esetről az a montenegrói ornitológus számolt be a sajtónak, akinek lengyel kollégái jelentették, hogy az egyik általuk megfigyelt madár valószínűleg elpusztult Montenegróban, a jeladó rendszer viszont "ide-oda sétál".

Kiderült, hogy a Bruzda névre keresztelt fekete sas a shkodrai (Skadar) nemzeti park igazgatójának udvarán pusztult el, miután egy vadász odavitte a sebzetten talált madarat. Az igazgató nem hívott állatorvost a meglőtt sashoz, a jeladórendszert viszont bevitte a rendőrségre, mert gyanúsnak találta a sasra erősített "nagy monitort". A történetet felgöngyölítő podgoricai ornitológus szerint lesújtó, hogy a parkigazgató nem hívott állatorvost a sebzett sashoz. Egy természetvédelmi szakembernek illett volna felismernie, hogy madármegfigyelésről, és nem "ismeretlen repülő tárgyról" van szó és az eset ornitológusok, nem pedig a rendőrség hatáskörébe tartozik – mondta a szakember.  Az ornitológus közölte, hogy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hozzátéve, hogy csupán a jeladó rendszer értéke több mint ötezer euró (csaknem másfél millió forint). Beszámolt arról is, hogy lengyel kollégái diplomáciai közreműködéssel kérelmezik majd, hogy a montenegrói hatóságok adják át számukra a jeladórendszert, mert az elpusztult Bruzda része volt a lengyel nemzeti madárvédelmi programnak.  A fekete sas veszélyeztetett faj, Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke félmillió forint. (MTI)

Izraeli kémkeselyűt lőttek le Szudánban

Szudáni illetékesek azt állítják, elfogtak egy olyan keselyűt, amelyet az izraeli titkosszolgálat sepciális elektornikai eszközökkel szerelt fel. Az izraeli médiát idéző Telegraph szerint a madarat Nyugat-Szudánban, Darfur-tartományban fogták el. Mivel a keselyűn GPS-t, és napelemmel működő képrögzítő-berendezést találtak, szudáni hatóságok arra jutottak, hogy izraeli kémet fogtak. Részletek >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás