A rovat kizárólagos támogatója

Az Európai Parlament tegnap nagy többséggel megszavazta az éghajlati vészhelyzet kihirdetését. Ezzel együtt komoly intézkedéseket irányzott elő:

Az EU-nak 2030-ig 55%-kal kell csökkentenie a  káros kibocsátását azzal a céllal, hogy 2050-re karbonsemleges legyen. Ezen belül a hajózástól a repülésig, mindenhol csökkenteni kell a kibocsátást (természetesen a villamos erőművekben is; a szénerőműveknél különösen).

A határozatokat támogatta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja. Helyes. A képviselőcsoport a klímavédelem ügyében is az újabb és újabb szavak helyett a cselekvés mellett foglal állást.

Nagyon helyes. Még akkor is nagyon helyes, ha ebben érezhetünk egy kis oldalvágást. Ugyanis a 2030-ig szóló határozatot Orbánék nemrég ugyanezekkel a szavakkal vétózták meg: nem a szavak kellenek, hanem a tettek. Lám, milyen csodálatosan rugalmas a nyelv! Ugyanaz a mondat egyszer a vétót, kissé később a támogatást indokolja meg.

De a lényeget valóban a tettek jelentik. Az EP egy további kérdésben is határozott cselekvésre szólított fel, méghozzá sürgősséggel: Az EU-tagállamoknak 2020-ig ki kell küszöbölniük az ásványi tüzelőanyagok mindenfajta, direkt vagy indirekt támogatását. (“they urgently call on all EU countries to phase out all direct and indirect fossil fuel subsidies by 2020.”)

A Fidesz számára ebből egy súlyos és egy kínos feladat következik. Az első a rezsicsökkentés feladása, ami egyenesen ösztönzi például a földgáz használatát. Pontosabban nem szabad feladni az energiafogyasztók megsegítését, de egy igazságos támogatással kellene helyettesíteni a rezsikampányt. Olyannal, ahol nem a gazdagok kapják a nagy kedvezményeket a fürdőmedencéjük fűtéséhez, hanem a kispénzűek arányosan többet. A 2010-es kormányváltás előtt az a megoldás volt, hogy egy jövedelemszint alatt járt a támogatás. (Nem tökéletes  megoldás,  mert pl. a minimálbérre bejelentkező vállalkozó is kapta.)

Korábban volt már nálunk is blokkos tarifa, ahol az első x köbmétert vagy kWh-t mindenki olcsóbban kapta, aki többet használt, az “belenőtt” a drágább tarifába is. Mostanában fölmerült egy olyan változat, hogy egy kisebb x mennyiség ingyen járna, utána emelkedne a tarifa. Lehet gondolkodni, sőt inkább megvitatni a megoldást. Nyilvánosan; az emberekkel, civilekkel, pártokkal megbeszélni.

Mátrai erőmű. Greenpeace légifotó

A másik, a kínos ügy a Mátrai erőmű. Ezt Mészáros Lőrincék olcsón megvették, s a cég tartalékából már ki is fizették maguknak osztalékként a vételárat.

Csakhogy a tartalékolt összeg (még mindig van 46 milliárd) súlyos feladatokra kell, úgymint füstgáztisztító, sőt egyes blokkok leállítása és a környezet helyreállítása. Erre pedig nem biztos, hogy elegendő a megmaradt tartalék. Legalább is erre utal az, hogy tárgyalnak a Mátrai Erőmű újbóli állami tulajdonba vételéről.

Nem tudhatjuk, mi a pontos pénzügyi helyzet, de itt most két eset lehet. Vagy Mészárosék kótyavetyélnek el egy értékes vagyontárgyat (ami meglepő lenne, ilyen hibát ők nem szoktak elkövetni). Vagy pedig az államra hagyják a kellemetlen teendők finanszírozását. Ez utóbbi az Unió felől nézve a fosszilis energia támogatása, amit a Fidesz szerint is abba kell hagyni. A magyar emberek felől nézve pedig egy oligarcha további gazdagodásának közpénzből való finanszírozása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás