A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2024 Év lepkéje kapcsán. A másodszor meghirdetett program keretében ismét három jelöltre, a kis színjátszólepkére, a közönséges medvelepkére és a gyakori ablakosmolyra lehet szavazni a szervezet honlapján 2023. október 15-ig.

Kis színjátszólepke

kis színjátszóleple (Apatura ilia)

A hímek szárnyfelszíne (kékes-lilásan) irizál. Országszerte elterjedt, de elsősorban vizes élőhelyek közelében lehet vele találkozni, akár lakott területeken is. Állománya stabil, de a vizes élőhelyek felszámolása, valamint az erdők sűrűsödése veszélyeztető tényezők lehetnek, főként helyi viszonylatokban. Nem kényes faj, kertbe ültetett tápnövényein is kifejlődik. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Közönséges medvelepke

Közönséges medvelepke (Arctia caja) kép: Káldi József

Egykor sokfelé előfordult, akár lakott területeken is, azonban az utóbbi évtizedekben az építkezések intenzív térhódítása és a parlagok felszámolása állománynagyságában jelentős csökkenést okozott és visszaszorult a természetes élőhelyekre. Ritkulása ellenére egyelőre nem védett.

Gyakori ablakosmoly

gyakori ablakosmoly egy igazán különleges megjelenésű lepke Fotó: Gór Ádám

Moly létére termetes és tetszetős megjelenésében igencsak távol áll a lakásból ismert élelmiszer- és ruhamolyoktól. Nappal aktív. Hazánkban általánosan elterjedt, bár a sík vidékeken ritka. Élőhelyei napsütötte lejtők, erdőszegélyek, cserjések. Nem védett.

Részletek és szavazás: https://mme.hu/hirek/2023/09/26/ev_lepkeje_2024_kozonsegszavazas

Az MME 1979-ben indította el az Év madara programot, ezt követően 2012-ben indult el a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály Év hüllője / Év kétéltűje programja, amihez harmadikként 2022-ben csatlakozott az Év lepkéje akció. Mindegyik küldetése hasonló – hazánk természeti kincseinek és az ezeket fenyegető természetvédelmi problémák lakossági bemutatása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás