A rovat kizárólagos támogatója

Az elektromos autók, okostelefonok és egyéb informatikai eszközök iránti növekvő igény hatására sorra létesülnek akkumulátor-gyárak Európában, túlnyomó részt “zöldmezős” beruházások keretében. Ez azt jelenti, hogy az új gyáraknak termőföldjeink, erdeink esnek áldozatul. Az egykori Tesla-felsővezetők által alapított Northvolt svédországi akkumulátor gyárának építése során eddig 100 hektár erdőt irtottak ki.

A dél-koreai Dongwha Eletrolyte Sóskútra tervezett üzemei kapcsán egyik ismerősömtől érkezett megkeresés hatására megpróbálom feltérképezni, mekkora termőföld lábnyoma van elektronikai eszközeinknek illetve az elektromos autózásnak. Elsősorban a lítium-ion akkumulátorok gyártásához kapcsolódó földzsákmánylást igyekszem felmérni. Ennek kapcsán pár hete írtam már arról, hogy a Tesla épülő berlini autógyára (Gigafactory 4) miatt miatt eddig már 92 hektár erdőt vágtak ki, és november végén további 82,8 hektárnyi erdő kiirtására kapott engedélyt Elon Musk óriáscége.

Folytatva a kutakodást bukkantam rá a Northvolt cégre, egykori Tesla-felsővezetők alapítottak. A vállalat egy 32 GWh kapacitású svédországi akkumulátor gyár építésébe fogott bele néhány évvel ezelőtt, de van már egy akkumulátor modulok és energiatároló rendszerek előállításával foglalkozó üzemük Lengyelországban. Emellett az alsó-szászországi Salzgitterben is tervez egy lítium-ion akkumulátorcella gyárat a Northvolt.

A nagyszabású terveket dédelgető cég beruházásáihoz 4 milliárd euróra lenne szüksége, amelyhez már megkezdték a befektetők és hitelezők felhajtását. A Northvolt terveit az Európai Beruházási Bank (EIB) is támogatja több mint 400 millió euró kölcsönnel. A vállalat részvényesei között megtalálhatjuk a Goldman Sachs egyik részlegét, a Scaniat, a Volkswagent és a BMW-t is.

A vállalat közösségi média oldalain láthatunk egy 2018. szeptemberében közzé tett videót, amely szerint Skellefteå határában a nyár folyamán (vegetációs időszakban?) 100 hektár erdő kivágásával megkezdték a hatalmas akkumulátor gyár építését. A Northvolt honlapja szerint a svédországi gyárban 2021-ben indítják be a termelést.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás