A rovat kizárólagos támogatója

Az erdőket a jóisten azért teremtette, hogy az emberek használják – mondta Or bán Viktor a pilisszentkereszti szurdok közelében, a Som-hegyi turistaház átadásán. Orbán célja, hogy a hivatalos turistaútvonalak mentén 50 ezer lépésenként legyen olcsó szállás. Turizmusban utolérjük az osztrákokat?

A tegnapi átadón a miniszterelnök emlékeztetett a Magyar Természetjáró Szövetséggel idén júliusban kötött dobogókői megállapodásra. Kifejtette: azért tartotta fontosnak, hogy eljöjjön a turistaház avatására, mert azt szerette volna bizonyítani, hogy a dobogókői megállapodás "nem írott malaszt, hanem egy cselekvési terv". A turistaházat a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) támogatásával és saját forrásból, összesen 70 millió forintból újította fel.  Orbán Viktor kifejtette: Magyarországon sokan gondolták azt, hogy a legjobb, ha elzárva maradnak az erdők az emberek elől. Az ő álláspontjuk mögött is voltak érvek, az emberek szemetelnek, tönkreteszik a környezetet, ugyanakkor "nem ez a világ helyes rendje". El kell jönnie annak az időnek, amikor az erdőkre úgy tekintünk, hogy azért jöttek létre, hogy az emberek használják és örömüket leljék bennük. Az erdőt használóknak kötelességük megóvni mindazt, amit találnak. "Ha lassan is, de ez a kultúraváltás megtörténik", a Pilisi Parkerdő élen jár e területen – mondta Orbán Viktor, aki szerint lassan a Budapesttől távolabb lévő erdészetek is megnyílnak az emberek előtt.

Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy "ne válasszunk félmegoldásokat". "Ha csinálunk valamit, akkor az úgy nézzen ki, hogy a gyerekeink is büszkék legyenek rá. Ha stadiont építünk, az úgy nézzen ki, hogy mindenki a csodájára járjon, ha Zeneakadémiát újítunk fel, akkor az olyan legyen, hogy a világ minden sarkából szívesen jöjjenek el (…), és ha turistaházakat építünk, akkor azok ne legyenek gyengébbek, mint azok, amelyeket Ausztriában ismerhetünk meg". A miniszterelnök emlékeztetett a kormány korábbi ígéretére, hogy a magyarországi hivatalos turistaútvonalak mentén 50 ezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként állnia kell egy olyan létesítménynek, turistaháznak, ahol olcsón, jó színvonalon szálláshoz juthatnak a túrázók. Orbán Viktor kitért arra is, hogy a hatósági engedélyeztetésnél, szolgáltató cégek együttműködése kapcsán még vannak "gyermekbetegségek", ezekből ki kell gyógyulni, itt is kultúraváltásra van szükség, ehhez kell egy kis idő. A miniszterelnök ismertette azt a 8 pontos akciótervet, amelyhez a kormány biztosítja a pénzügyi forrásokat. Mintegy 22 ezer kilométernyi turistautat mérnek fel, erre 990 millió forint áll rendelkezésre. Ezenkívül 150 millió forintból felmérik az úgynevezett vonalas infrastruktúrákat, a kisvasutakat, a tanösvényeket, és ugyanennyiből két ütemben az erdei kerékpár-, illetve a vízi utakat, de lesz lehetőség jelzésfestésre is, erre 50 millió forint van.

 

Orbán szerint egy szoftverfejlesztési program is szerepel a tervek között. Ez valójában egy eseménynaptárt takar, ahol a nemzeti parkok, az erdőgazdálkodások és a turistaszövetség programjai egy helyen lesznek fellelhetők. A turistaház-felújítási program folytatódik, november 13-án adják át Visegrád-Mogyoróhegyen a Jurta Camping fogadóépületét.
"A pénzügyi források rendelkezésre állnak, csak ki kell nőni a gyermekbetegségeinket, és meg kell őriznünk az idősektől kapott lelkesedésünket, hogy a magyar természetjáró mozgalom ismét a régi fényében ragyoghasson" – emelte ki a miniszterelnök. A természetjárás nem a gazdag emberek sportja, ha azt akarjuk, hogy Magyarországon az az érzés, hogy bizonyos dolgokhoz csak a jómódú emberek juthatnak hozzá, elmúljon, illetve enyhüljön, akkor az ilyen típusú beruházásokat és fejlesztéseket "szívügyünknek kell tekinteni" – mondta Orbán Viktor. (MTI)

125 évvel ezelőtt a pilisszentkereszti Klastrom-kútnál kezdődött a szervezett fővárosi turistaság története, amikor dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv a Pilis és a Budai-hegység turisztikai feltárásának céljával meglapították a Magyarországi Kárpát Egyesület Budapesti Osztályát. Azóta a Pilisi Parkerdő Zrt. évente több mint 15 millió látogatói napot regisztrál az ország legnépszerűbb kirándulóhelyévé vált környék erdeiben. Az erdőgazdaság idén a látogatói igények, a bakancsos turizmus megfelelő minőségű kiszolgálásának céljával indított fejlesztési programot, melynek egyik első eredménye a jeles évforduló évében a Som-hegyi Turistaház felújítása, amely a természetjárás történetének e jeles helyszínétől alig néhány kilométerre várja a látogatókat.

Som hegyi turistaház avatója. Orbán Viktor Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Garancsi István a Magyar Természetjáró Szövetség elnökeSom hegyi turistaház avatója. Orbán Viktor Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója, Garancsi István a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke

 

  AZ ORIGÓ KÉPGALÉRIÁJA AZ ESEMÉNYRŐL  >>>

A 2013. október 29-én átadott Som-hegyi Turistaház eredetileg erdész szolgálati lakásnak épült az 1900-as évek legelején, és a későbbiekben is erdészházként funkcionált egészen az 1970-es évek végéig. Mivel vezetékes víz és áram hiányában az erdészek inkább a faluban kerestek szálláshelyet, a nyolcvanas évektől turistaházként üzemelt. Megfelelő források hiányában az elmúlt évtizedek alatt a ház mind műszakilag, mind felszereltségét tekintve erősen leromlott, felújításra szorult. A Pilisi Parkerdő Zrt. által megvalósított, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az erdőgazdaság saját forrásaiból finanszírozott nettó 70 millió forintos beruházás során az épület teljes tetőszerkezetét felújították, kicserélték a nyílászárókat, bevezették az áramot és a vezetékes vizet valamint gondoskodtak a szennyvízhálózat bekötéséről is.

A kirándulókat kibővült szállástér, hideg-meleg vizes zuhanyzó, hangulatos veranda, valamint felújított konyha fogadja a fával fűtött épületben. Jelentősen megnövekedett a szálláshely befogadóképessége is, a földszinti szoba mellett a tetőtérben két kisebb szobát, valamint matracszállást hoztak létre, így akár harminc vendég is éjszakázhat a megújult épületben. A felújítás során gondoltak a sátorozókra, vándortáborozókra is: a korábbi fészer helyén létesített nyári vizesblokk és egy fedett terasz bárki által igénybe vehető, kényelmesebb környezetet biztosít. A fejlesztés részeként a házhoz vezető murvás utat is felújították, és a Pilisszentkereszti Szurdokban mintegy 200 méterre futó Országos Kéktúra nyomvonalától új jelzést készítenek. A felújításnak köszönhetően egy korszerű, a Pilisbe érkezők igényeinek és elvárásainak megfelelő turistaház fogadja a kirándulókat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. turistaház-felújítási programja része a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseinek, melynek során saját forrásaik mellett tulajdonosi, és kisebb részben uniós támogatásra támaszkodva az erdészetek közel 1,8 milliárd forintot fordítanak turistákat fogadó szálláshelyek kialakítására. A Pilisben a program következő eredményeként november 13-án adják át Visegrád–Mogyoróhegyen a Makovecz Imre által tervezett, turista szállásként működő Jurta Camping fogadóépületet. Néhány héttel ezelőtt kezdődött meg Szentendre térségében a Kőhegyi turistaház felújítása, amelynek átadása 2014 tavaszára várható. Szintén idén ősszel kezdődik el a Pilisszentlélek közelében található Feketehegyi turistaház átalakítása, ezt az épületet 2014 tavaszától látogathatják a kirándulók. A Pilisi Parkerdő Zrt. turistákat szolgáló fejlesztései közül már látogatható az új Rám-szakadék Tanösvény. Zajlanak a felújítási munkák az Országos Kéktúra Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán, ami a teljes útvonal mintegy tizedét jelenti. Mindezek mellett a közeljövőben kilátók építését, és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását tervezi a főváros környéki erdőket kezelő erdőgazdaság.
 


Háttér a címhez:
Petőfi Sándor: VASÚTON
Részlet:
Száz vasútat, ezeret!
Csináljatok, csináljatok!
Hadd fussák be a világot,
Mint a testet az erek.

Ezek a föld erei,
Bennök árad a müveltség,
Ezek által ömlenek szét
Az életnek nedvei.

Miért nem csináltatok
Eddig is már?… vas hiányzott?
Törjetek szét minden láncot,
Majd lesz elég vasatok.

Pest, 1847. december

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek