A rovat kizárólagos támogatója

7 éve tudnak a hatóságok arról, hogy egy nemzetközi szerződések által tiltott, évtizedekkel ezelőttről visszamaradt rákkeltő rovarirtó van egy vízzel elárasztott pincében, akár 100 tonnányi mennyiségben az Illatos úton. A Greenpeace az Európai Bizottsághoz, valamint a ENSZ Stockholmi Egyezmény genfi titkárságához fordul, ugyanis a magyar környezetvédelmi hatóság egy csődbe ment cégtől várja a szennyezés felszámolását, mely nyilván képtelen erre.

A zöld szervezet arra kéri őket, hogy tisztázzák, a magyar állam nemzetközi egyezményt sért-e, amikor azt várja, hogy a szennyezést egy olyan csődbe ment cég számolja fel, amelyik nyilván nem képes ezt a feladatot végrehajtani.

Több mint fél évszázada mérgezi a volt Budapesti Vegyiművek a várost. Pár éve a közös fellépés eredményeképp elvittek a környéken lakókat közvetlenül veszélyeztető több mint 2000 tonnányi veszélyes mérgeket tartalmazó hulladékot a területről. A terület azonban jelentősen szennyezett maradt, az állam és a hatóságok pedig azóta sem tesznek semmit az ügy érdekében. A közelmúltban jutott Baranyi Krisztina, helyi független polgármester tudomására, hogy az ismert szennyezésen túl, egy rejtett, 30-as évekből megmaradt pincében további mérgek rejtőznek.
Ezek a szerek a szervezetünkből nem ürülnek ki, hanem hosszan mérgezik azt, a természetben pedig évtizedes szennyezést képesek okozni. A helyszíni vizsgálatok a pince – feltételezhetően a talajba szivárgó- vizében a talajvízre megengedett határértéknél több tízezerszer magasabb koncentrációját mérték a szennyező anyagoknak.
A magyar hatóság hét éve tisztában van a szennyezés tényével, előttük is ismert, hogy a veszélyes hulladék milyen kockázatot jelent a környezetre. Mégis, egy 2007 óta felszámolás alatt álló céget köteleznének a probléma megoldására, amelyik ezt a feladatot nyilvánvalóan képtelen ellátni, és ezért még csak nem is szankcionálható.
Bízunk benne, hogy ha beadványunk hatására a kormányt felszólítják a Stockholmi Egyezmény betartására, az véget vethet a hatóságok és a döntéshozók tétlenségének, és megkezdik végre annak az állapotnak a megszüntetését, amelyik folyamatos veszélynek teszi ki a lakosságot- írta a zöld szervezet.

A Greenpeace szakértője ismerteti a szennyezés kockázatait Baranyi Krisztina független Ferencvárosi polgármester eseményén.

A becslések szerint 100 tonnányi, régóta betiltott, súlyosan mérgező vegyi anyag van az egykori Budapesti Vegyiművek (BVM) területén egy pincében. A gondatlanul tárolt mérgekről már legalább hét éve a környezetvédelmi hatóságok is tudnak, mégsem történt semmi az ügyben, mondta Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az Illatos úton tartott sajtótájékoztatón.

Az Illatos út évtizedek óta környezetvédelmi problémák helyszíne, és még mindig kerülnek elő itt hagyott, időzített bombaként is értelmezhető vegyi anyagok. A telepen 2015-ben kármentesítés kezdődött állami segítséggel, és akkor el is szállítottak 2500 tonnányi veszélyes hulladékot, de mint látjuk, közel sem mindent.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester azt mondta, példátlan vegyi szennyezésről szerzett tudomást, és ezért álltak ki a sajtó elé. A telephelyen 2004 óta működő új cég örökölt meg egy olyan pincét, amelyben most körülbelül 100 tonna méreg lehet. A becsorgó esővizek hatására a zsákokból kioldódó anyagot a Greenpeace hexa-klór-ciklohexán (HCH) vegyületekként azonosította. Ezek a vegyületek korábban a lindán nevű rovarirtó szer alapanyagként szolgáltak. A most mért koncentrációjuk borzasztó magas, a csurgalékvízből vett mintákban, a határérték több mint negyvenezerszerese. A vízben úszó méreg egyrészt a talajba szivárog, másrészt párolog is, így Baranyiék attól tartanak, hogy közvetlenül veszélyeztethetnek több tízezer lakost, például a József Attila-lakótelepen vagy a XX. kerület kertvárosi részén.

A telephelyen most működő cég évek óta küzdött, hogy a pincében található méreg is kerüljön be a kármentesítési körbe, erről 2020-ban még a Kúria is hozott határozatot, de gyakorlatilag nem történt semmi. A korábban itt működő BVM lett megbízva a kármentesítéssel, de a felszámolás alatt álló cégnek erre nincs pénze.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyi anyag szakértője azt mondta, hogy Magyarország feltételezhetően megszegte azzal a Stockholmi Egyezményt, hogy nem kezelte az Illatos úton megtalált, a piszkos 12-nek titulált vegyületcsoportba tartozó HCH-kat, amelyek nehezen bomlanak le, felhalmozódnak a szervezetben, károsítják az immun- és idegrendszert, valamint rákkeltőek is. A HCH-k mellett egy másik durván mérgező szert, az 1968-ban betiltott rovarirtót, a DDT-t is kimutatták a pincéből vett mintákból. Simon azt mondta, a pincében található masszát ki lehetne szivattyúzni, és speciális égetőművekben meg kellene semmisíteni. Abban nem biztos, hogy Magyarország bármelyik égetőműve alkalmas-e erre, de Németországban működnek erre a célra megfelelőek.

Baranyi most a katasztrófavédelemhez fordul, hogy az szállítsa el a jelentős kockázatú vegyi anyagot, míg a környezetvédelmi hatóságtól arra vár választ, hogy hogyan fordulhatott az elő, hogy 2015 és 2020 között még csak bírságot sem szabtak ki, pedig az elérhető dokumentumok alapján tudomásuk volt az Illatos úton lévő szennyező anyagokról.

A ferencvárosi polgármester azt mondta, hogy törvénymódosítást is kezdeményez. Szerinte a korábban állami hatáskörbe tartozó tevékenységek okozta szennyezések felszámolása legyen állami feladat, ha a tulajdonos azt nem képes végrehajtani.

A Greepeace az Európai Bizottsághoz és a Stockholmi Egyezmény genfi titkárságához fordul hasonló okokból. Tisztázni szeretnék, hogy hogyan lehet az, hogy a magyar hatóság egy olyan szereplőt bíz meg a környezetszennyező anyag felszámolásával, amelyik azt nyilvánvalóan nem fogja elvégezni-írta a telex.

Kapcsolódó cikkek:
Száz tonnányi veszélyes vegyi anyag szivárog az Illatos úton

Száz tonna rákkeltő, rovarirtószerrel szennyezett pincét találtak a Vegyiművek Illatos úti telepén

100 tonnányi méreg párolog és minden valószínűség szerint a talajba szivárog évtizedek óta

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek