Hirdetés

Immár 32. alkalommal találkoznak a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozójukon 2023. június 23-25. között Székesfehérváron. A nyitónapon jó példákat osztottak meg egymással az önkormányzatok és helyi közösségek.Székesfehérvár Város Önkormányzata, a Magyar Természetvédők Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség közös konferenciáján a környezet-, természetvédelem és fenntarthatóság területéről gyűjtöttünk össze számos, már működő példát, melyek első kézből származó tapasztalatai inspirálóak lehetnek mások számára is.

Zöld OT 2023 június 23 konferencia Székesfehérvár kép: Sarkadi Péter greenfo

Kosár közösségek alapítása és működtetése, húsmentes nap bevezetése a közétkeztetésben, városi zöld területek létrehozása és gondozása, bioszféra rezervátumok, mire jók az energiaközösségek, vagy hogyan lesz egy település Klímasztár – csak pár példa a számos pozitív kezdeményezésből, melyekről szó esett a konferencián.  A Szent István Művelődési Házban elhangzott témákról hamarosan podcastokban számolunk be itt a greenfon.

Az ezek közötti egyik közös kapocs az együttműködés. A konferencia is együttműködésben jött létre, országos, illetve helyi döntéshozók, önkormányzati és civil szervezetek vezetői, a tudomány képviselői voltak az előadók.

Az erőforrásokkal való takarékos bánásmód szükségességéről tartott eladást Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

“A környezeti problémák globálissá váltak. Számos nemzetközi megállapodás, terv próbálja megtalálni a helyes válaszokat. Mi magunk egyénként, közösségek tagjaként elsősorban helyben tudunk tenni a változásért, többnyire a saját szűkebb környezetünkért vagyunk elsősorban felelősek. Ehhez a cselekvéshez kínál számos eszközt az MTVSZ, például a konferencián is bemutatott energiaközösségeket.” – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége elnöke.

“Az Éghajlatvédelmi Szövetségen belül is fő cél, hogy tanuljanak egymástól a szövetség önkormányzati és civil tagjai, és ebből minél több megjelenjen a mindennapi gyakorlatban. Ennek sikerességét mutatja, hogy Pápateszér, a szövetség egyik tagtelepülése nemrég Európai Klímasztár díjat kapott.” – mondta Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetsége elnöke.

Zöld OT 2023 június 23 Székesfehérvár Konferencia Lajtmann Csaba és a faérték plakátjuk. kép: Sarkadi Péter greenfo

A konferencia után a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozójának résztvevői a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskolában székemeléssel nyitották meg a találkozót, amit plenáris ülések – kerekasztal beszélgetések követtek. Szó esett a közösségi energia hazai lehetőségeiről – Közösségi energia – járni jár, de jut-e? címmel, de egy másik égető havária is célpontba került: a balatonaligai botrányos NER mutyi kapcsán a Jog és környezetvédelem: helyi közösségek érdekvédelmi lehetőségei a mai magyar jogrendszerben témában. Ezekről is hamarosan podcastokban számolunk be itt a greenfon. 24-én és 25-én is várják az érdeklődőket: A találkozó részletes programja >>>

Zöld OT 2023 június 23 megnyitó székemelés Székesfehérvár. kép: Sarkadi Péter greenfo
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás