Hirdetés
Forrás: politico.eu

A tengeri szélfarmok hatékony fejlesztésének köszönhetően a szélenergia előállításakor meredek költségcsökkentést értünk el. Ez lehetőséget teremt a szélenergiával kapcsolatos 2030-as európai célkitűzések kibővítésére.

Egy korábbi becslés alapján 2020-ra 123 Euró/MWh energiaköltséget feltételezve az EU-megállapodások szerint az energiaellátás 27%-ának megújuló energiaforrásból kellene származnia. A jelenlegi költségek azonban jóval alacsonyabbak, mivel a tengeri szélfarmok újkeletű fejlődése lehetővé tette, hogy az eredetileg becsült ár közel feléért biztosítsanak zöldenergiát. A fejlesztésnek köszönhetően egy zöld, szélenergia hajtott Európa képét képzelhetjük el.

Amint azt a grafikon is mutatja, a tengeri szélfarmoknál bekövetkezett változás 63 százalékos árcsökkenést eredményezett 2011-hez képest. Ennek oka, hogy az észak-európai országok nagy beruházásai lehetővé tették a szélfarm projektek bővítését, így a zöld energia sokkal versenyképesebbé vált.

Míg mások önmegsemmisítésnek neveznék, addig Henrik Poulsen, a DONG Energy vezérigazgatója a fejlődést egy paradigmaváltás esélyének tekinti. Szerinte „Ez egy igazi fordulópont, mivel a fenntartható energia gazdaságosabb választás lett. A világnak egy egyedülálló lehetőséget jelent, hogy valódi intézkedéseket hozzon az éghajlatváltozás ellen, és olyan világot hozzon létre, amely teljesen zöld energián fut.”

A cég, mely eredetileg a Danish Oil and Natural Gas nevet viselte, az utóbbi időben hatalmas átalakuláson ment keresztül teljes olaj- és gáztermelésük értékesítésével, hogy teljesen elkötelezhesse magát a zöld energia mellett. A változás lehetővé teszi a vállalat számára, hogy 2024 előtt 96 százalékkal csökkentse széndioxid kibocsátását. Ez fontos változás tekintettel a legfrissebb éghajlati jelentésekre.

A COP 23 klímacsúcs kezdetével a cég megújult, Ørsted névvel nemcsak a változást testesíti meg, hanem a zöld jövő iránti elkötelezettségét is. Az elnevezés Hans Christian Ørsted dán fizikusnak állít emléket, aki 1820-ban felfedezte az elektromágnesességet, mely ma is a modern társadalmak működésének alapját képezi. A vállalat közzétett egy rövidfilmet is honlapján, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos globálisan is zöldenergiára váltani.

Óriási lehetőség

A Zöld Európai Profil felé vezető úton számos jel mutat arra, hogy a jövőben a szélerőmű-üzemeltetés önállóan fog működni. Németországban például egy, a kormány támogatása nélkül kivitelezett tengeri szélfarm beruházás a tervek szerint 2024-ben készül el. A megújuló energiaforrások tehát megbízható üzleti választást tesznek lehetővé, mely gazdasági és éghajlati szempontból is hasznosak lehetnek.

Azonban még mindig hosszú út áll a globális zöldenergia felé való elmozdulás tekintetében. Összehasonlításként a globális energiaellátás mintegy 80%-át még mindig fosszilis eredetű üzemanyag fedezi. Sebastian Mernild, a koppenhágai egyetem klímaváltozás szakértője örömmel fogadja a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos vállalati törekvéseket: „Ha a nagyvállalatok feladják fekete energiaforrásaikat, mint például a kőolajat és a szenet, csak remélni tudjuk, hogy egyértelmű politikai üzenetükkel lehetőséget teremtenek a zöld jövő iránti ambícióink növelésére. Már tegnap szükségünk lett volna rá” – nyilatkozta Henrik Poulsen, a DONG Energy vezérigazgatója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás