A rovat kizárólagos támogatója

Nesze neked rezsicsökkentés. A környezetvédelem rosszabbul teljesít: megy az égetőbe a szelektív hulladék jó része. Kukába a felvilágosítással. Sikerült leamortizálni a szelektív újrahasznosítást is.

Az állami források kiapadása nyomán a Népszava információi szerint a közeljövőben több hazai szelektívhulladék feldolgozó üzem is felhagyni tervez a tevékenységgel. Az ilyen anyagok szakszerű feldolgozása a termékdíjrendszer átalakítása miatt egyre inkább akadozik.

Míg korábban e bevételt visszaforgatták a hulladék visszagyűjtésébe-leválogatásába, addig ez az évi közel százmilliárdos summa ma már eltűnik az állami költségvetésben.

A lakossági kukák tartalmának 70-75 százaléka továbbra is lerakókba kerül és egyre kisebb hányadot dolgoznak fel „anyagában”. Így a háztartásoktól akár még be is gyűjtött szelektív hulladék nagy eséllyel a többivel együtt az égetőben végzi. A kormányzat az ellen is egyre kevésbé küzd, hogy a legyártott termékekbe minél kevesebb környezetszennyező, feldolgozhatatlan anyagot építsenek be. Ilyen például a pvc, amit olyan árukon is előszeretettel alkalmaznak, ahol ezt nyugodtan kiválthatnák például papírral.

A szemléletet híven tükrözik Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek a november közepi kormányinfón kifejtett vélemény, miszerint a kabinetnek azért nem nyerte meg a tetszését a műanyag zacskók visszaszorítását célzó minisztériumi indítvány, mert azt az EU nem teszi elkerülhetetlenül kötelezővé. Így addig várunk a lépéssel, amíg már nincs más lehetőség.

Mindez csupán a hazai hulladékszektor lassú, de biztosnak látszó összeomlásának egy eleme.

Miután a Fidesz-KDNP – úgymond a profit kiutalásának elkerülése végett – kitiltotta a begyűjtésből a magáncégeket, a helyhatóságoktól magához vonta az ármegállapítás jogát, fixálta, majd 10 százalékkal csökkentette a helyi tarifákat, majd annak beszedésével az újonnan létrehozott állami NHKV-t bízta meg, anyagi ellehetetlenülés miatt egyre több szemétszállító adja fel a munkát, és egyre több településen marad az utcán a szelektív- és a zöldhulladék.
Észak-Kelet-Pest és Nógrád megyében a lakossági szemetet más vállalkozó híján ma már a katasztrófavédelem gyűjti be. Miközben mások mellett Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója is a szektor mélyreható átalakítását sürgeti, a kukacégek pénzellátásával megbízott NHKV kimutatásait pedig a könyvvizsgáló lényegében áttekinthetetlen káoszként jellemezte, az Orbán-kabinet nem tervez érdemi átalakítást.
 

Sikerült leamortizálni a szelektív újrahasznosítást is

Sikerült leamortizálni a szelektív újrahasznosítást is

Újabb szégyenlista: arcpirítóan kevés szemetet hasznosítanak újra a magyarok. Míg az uniós államokban a műanyaghulladékok átlagosan 42,4 %-át hasznosítják újra, hazánkban ez az arány csupán 31 %.

Elég rosszul állunk újrahasznosítás tekintetében a többi EU-s országhoz képest. Ugyan a műanyagok feldolgozása tekintetében még vannak páran mögöttünk, de összességében tökutolsók vagyunk, hazánkban használják fel újra a legkevesebb, erre alkalmas hulladékot.

Elég szomorú adatokat közölt az Eurostat: kiderült ugyanis, hogy Magyarország az utolsók között kullog az EU-ban az újrahasznosított műanyagok tekintetében.

Kapcsolódó anyagok:

Ausztriában is betiltották a műanyag zacskókat

Nemet mondott az Orbán kormány a műanyagszennyezés megállítására

Szombathelynek eddig 1,3 milliárdjába fáj a hulladékreform

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek