A rovat kizárólagos támogatója

Szélenergiába fektet a Vitol, a világ legnagyobb független olaj- és gáztréder vállalata; a társaság 200 millió eurós alapot hoz létre azzal a céllal, hogy elsősorban európai projektekbe fektessen.

A rotterdami székhelyű Vitol csoport tengeri és szárazföldi szélfarmokba invesztál a megújuló energiás üzletága és a Low Carbon infrastrukturális beruházásokra specializálódott befektető cég vegyesvállalatán keresztül. A terv szerint a Vitol egyelőre kisebbségi részeszesedést vásárolna a projektekben. Az elképzelések szerint a későbbiekben a befektetési fókusz és a pénzügyi keret is tágulhat, ahogyan a két társaság további finanszírozó partnerek csatlakozása elől sem zárkózik el.

A hír illeszkedik abba a trendbe, amely szerint a legnagyobb olajipari vállalatok sorra indítanak jelentős megújuló energiás projekteket; korábban így tett a Shell, a Total vagy az Engie, de hasonló lépéseket tette a magyar Mol is. A jelenség elsősorban az európai cégek körében figyelhető meg, míg tengerentúli szektortársaik egyelőre jóval óvatosabbnak tűnnek e téren.

A Vitol és a Low Carbon 2017 februárjában bejelentette, 250 millió fontot invesztál az Egyesült Királyság területén megvalósítandó energiatáróló és decentralizált energiatermelő projektekbe. A Vitol hagyományos profilja az olajtermékek kereskedelme, adatai szerint napi mintegy 3,6 millió hordó olajat és egyéb nyersanyagot értékesít elsősorban finomítók részére-írta a Portfólió.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek