A rovat kizárólagos támogatója

Az Alteo leányvállalata egy olyan céget vásárol meg, mely 13 toronyból álló, 25 megawattos szélerőműparkot tulajdonol és üzemeltet Bőny térségében – jelentette be a cég.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett ALTEO Nyrt. leányvállalata április 5-én üzletrész adásvételi szerződést kötött az EURO GREEN ENERGY Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 100 százalékos üzletrészének az ALTEO Csoport tulajdonába kerüléséről a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-vel. A szerződésben foglalt ún. zárási feltételek teljesülésekor a vállalatcsoport tulajdonába kerül a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny község térségében üzemelő, 13 toronyból álló szélerőműpark. A szélerőművek összteljesítménye 25 megawatt, a megtermelt villamos energiát a Kötelező Átvételi Rendszer (K&Aacut e;T) keretében értékesítik.

A mostani akvizícióval, a kivitelezés alatt álló naperőművi beruházások lezárásával, illetve a már az ALTEO birtokában lévő egyéb, megújuló energiát hasznosító erőművek teljesítményével együtt a társaság megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának kapacitása meghaladja majd az 55 megawattot. Ehhez hozzáadva a megközelítőleg 50 megawattos földgáz erőművi kapacitást, az ALTEO Csoport villamosenergia-termelő kapacitása meg fogja haladni a 105 megawattot is, ami jelentős növekedést jelent a vállalat életében.

Az ALTEO 2019 márciusában végrehajtott egy zártkörű részvénykibocsátást, amely során közel 2 milliárd forintnyi tőkét vont be. A befolyt összegből elsősorban megújulóenergetikai befektetéseket, beruházásokat tervez finanszírozni a társaság. A most megkötött adásvételi szerződés értelmében kezdetét vette a tőkeemelés során befolyt összeg lekötése. Az ALTEO befektetési fókuszában álló projektek teljes befektetési igénye 7 és 10 milliárd forint között mozog. „A legutóbbi zártkörű tőkeemelés lehetővé tette, hogy időben reagálhassunk az olyan potenciális piaci lehetőségekre, mint a bőnyi szélerőműpark akvizíciója.

Hiszünk abban, hogy a megújuló energián belül a szélnek is meghatározó szerepe lesz a jövő energiamixében. Éppen ezért láttunk kiemelt potenciált az akvizíciós folyamat végén a tulajdonunkba kerülő szélerőműparkban is. Az akvizíció eredményeként jelentősen, csaknem duplájára nőne a megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliónk kapacitása, meghaladva gázerőműveink összteljesítményét is” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója a bejelentés kapcsán.

A most megkezdett akvizíció szorosan illeszkedik az ALTEO stratégiájába, amelyben a megújuló energiaforrásokat hasznosító, illetve a magas hatásfokú földgáz alapú erőművek tulajdonlása és működtetése kiemelet szerepet kap.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek