A rovat kizárólagos támogatója

A szén-dioxid-kibocsátás nem meghatározó tényezője a globális klímaváltozásnak – mondta egy tévéinterjúban Scott Pruitt, az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) új vezetője.

Scott Pruitt a CNBC-nek adott tegnapi interjúban próbálta kisebbnek feltüntetni a szén-dioxid-kibocsátásnak a klímaváltozásra gyakorolt hatásait."Nagyon nehéz felmérni az emberi tevékenység klímaváltozásra gyakorolt hatásait, óriási a nézetkülönbség e hatások mértékének a megítélésében" – állította Pruitt, aki korábban, oklahomai politikusként, mindig szkepticizmusról tett tanúbizonyságot környezetvédelmi ügyekben.

Ebben az interjújában is közölte, nem ért egyet azokkal, akik szerint a globális felmelegedést jelentős mértékben az emberek okozzák. "Ezt a kérdést továbbra is tanulmányozni kell" – mondta.

Pruitt álláspontja homlokegyenest ellenkezik azzal, amit a tudóstársadalom elsöprő többsége állít. Januárban a NASA és a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont) együtt foglalt állást amellett, hogy a klímaváltozást "jelentős mértékben a szén-dioxid-kibocsátás növekedése és más, emberek által kibocsátott káros anyagok okozzák". 

az olajlobbista Scott Pruitt az EPA vezetőjeaz olajlobbista Scott Pruitt az EPA vezetője

Az interjúban a környezetvédelmi hivatal vezetője arról is beszélt, hogy a párizsi klímavédelmi egyezményt "rossz megállapodásnak" tartja. Donald Trump elnök környezete megosztott a kérdésben.

A The New York Times nemrégiben közölte, Steve Bannon stratégiai főtanácsadó azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok mondja fel a klímaegyezményt. Rex Tillerson külügyminiszter viszont elutasítja ezt az álláspontot, miként az elnök lánya, Ivanka Trump is. Ivanka Trump nemrégiben találkozott Al Gore volt alelnökkel, aki a globális felmelegedés elleni küzdelem egyik szószólója. (MTI)

Trump főzöld emberének olajfoltos a múltja

Trump főzöld emberének olajfoltos a múltja

Beigazolódott a zöldek félelme: az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) új vezetője olaj- és gázcégeknek dolgozott. A klímaszkepticizmusáról ismert Scott Pruitt már oklahomai főügyészként is részt vett az EPA elleni perekben, összesen tizennégyszer perelte be a környezetvédelmi szervezetet.

Scott Pruitt kinevezése ellen sokan tiltakoztak, mert ő volt az EPA egyik legkérlelhetetlenebb ellenfele, és az ügynökség jogkörének szűkítéséért küzdött. Most az emailjeiből kiderült, miért ellenezte ennyire a környezetbarát fejlesztéseket.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás