A rovat kizárólagos támogatója

2021 január elsejétől rengeteg változás történt a jogszabályokban, s nem maradt ki a körből a személyi jövedelemadó, illetve az ahhoz kapcsolódóan igényelhető személyi kedvezményeket, illetve adókedvezményeket illető szabályok egy része sem.

Az adózásban bekövetkező változások rengeteg embert érintenek, nem véletlen, hogy sokan igyekeznek maguk is folyamatosan tájékozódni a frissülő szabályokról, hisz senki nem szeretne olyan hibákat elkövetni az adózás területén, amelynek köszönhetően vagy későbbi büntetésre számíthat, vagy esetleg elesik némely kedvezménytől. Éppen ezért hívta fel a figyelmet a Perfekt Zrt. arra, hogy a személyi kedvezmények igénylése az idei évtől több ponton is megváltozik, amire nagyon fontos minden érintettnek odafigyelnie.

Változások a személyi kedvezményekben

Míg eddig a magánszemély a személyi kedvezményét adókedvezményként vehette igénybe, elsejétől viszont már az összevont adóalapból igényelheti a kedvezményt. 

Emellett pedig a személyi kedvezmény mértékét is megváltoztatták, ami 2021 január elsejétől a minimálbér egyharmada, amit száz forintra kell kerekíteni. 

Mostantól fontos a sorrend!

Előfordulhat olyan helyzet, hogy egy személy többféle adóalapot csökkentő kedvezmény igénylésére válik jogosulttá, egyszerre. Ezekben az esetekben nagyon fontos, hogy kizárólag a következő sorrendben érvényesítheti, illetve igényelheti a kedvezményeit.

Az első helyen a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye áll, ezt követi a személyi kedvezmény. A személyi kedvezmény után érvényesíthető az első házasok kedvezménye, végül pedig a családi kedvezmény. A sorrendet nem lehet önkényesen megváltoztatni.

Mik azok a szabályok, amik változatlanok maradtak?

Az orvosi igazolással igazolt, súlyos fogyatékosságnak számító betegségben szenvedők, valamint azok, akik számára már eleve fogyatékossági vagy rokkantsági támogatás kerül rendszeresen folyósításra, továbbra is élhetnek a személyi kedvezménnyel.

A személyi kedvezmény igénylése sem változott, továbbra is vagy a munkáltatón keresztül lehetséges, az év közbeni adóelőleg nyilatkozatban. Természetesen a munkáltató helyett azon a kifizetőn keresztül is kérhető a kedvezmény, aki a magánszemély összevont adóalapjába rendszeres jövedelmet nyújt. Ezenkívül az éves személyi jövedelemadóról készülő bevallásban is érvényesíthető marad a személyi kedvezmény, az év végén, egy összegben.

Figyeljenek a változásokra, legyenek azok kicsik vagy nagyok, jelentős hatással lehetnek az életükre. A megbízható és az aktuális információkat mindig figyelemmel kísérő pénzügyi szakemberek, könyvelők, adótanácsadók és adószakértők jelentős segítséget nyújthatnak a magánszemélyek számára is abban, hogy az aktuális lehetőségeik közül mindig a nekik legkedvezőbbet választhassák, s ne maradjanak ki semmilyen olyan támogatásból, ami megkönnyítheti mindennapjaikat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek