A rovat kizárólagos támogatója

Az utcán, a földbe taposva vagy mélyen a fűszálak között csapdába esve: a helytelenül elhelyezett szemét nagy részét Bécsben a cigarettacsikkek alkotják. A „Tisztítsd meg Bécset” kampány keretében most a „Litterati” mobiltelefonos applikáció segítségével próbálják meg felszámolni a bécsi csikkhegyeket.

cigicsikk Bécs© PID Christian Houdek

A Bécsi Köztisztaságiak (MA 48) statisztikája alapján Bécsben évente 300 millió cigicsikket dobnak el a dohányosok a rendelkezésre álló 22.000 hamutartó ellenére. Ez azért is különösen káros, mert a csikkben található szűrő mikroműanyagból készül, ami nagyon ártalmas a környezetre. A „Tisztítsd meg Bécset” (Clean dein Wien) kampány keretében most egy mobilalkalmazást is bevetnek, hogy leszámoljanak a csikkhegyekkel. A Litterati nevű alkalmazás már négy éve fut, világszerte több mint 150.000 felhasználója van. Segítségével eddig 4,5 millió darab szemetet gyűjtöttek össze. Az alkalmazással nem csak a helytelenül elhelyezett hulladékot, hanem annak összeszedését és helyes elhelyezését is dokumentálni lehet. A jó tettet – hashtagekkel ellátva – aztán online meg lehet osztani az egész világgal, hogy másokat is motiváljanak.

Bécsben eddig 316 darab szemetet gyűjtöttek össze. A cél 25.000 darab összegyűjtött és megfelelően kezelt hulladék. A cigarettacsikkek mellett ez természetesen bármi lehet, hiszen a kampány mottója is az, hogy „nem számít, hogy cigarettacsikk, műanyag palack vagy egy régi újság – minden hulladék számít.”

A Tisztítsd meg Bécset” kampány egy saját honlapot is létrehozott, amelyen napra pontosan nyomon lehet követni a résztvevőket és a begyűjtött szemétmennyiséget.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás