A rovat kizárólagos támogatója

Összesen 1,5 tonna szemetet, köztük rengeteg pet palackot, háztartási hulladékot, gumiabroncsot, hűtőt és még monitort is találtak annak az akciónak a résztvevői, akik hat napon át a Bodrog megtisztítását tűzték ki célul. Az önkéntesek kenukkal járták a folyót és így szedték össze a szemetet.

A Szemétszüret a Bodrogon egy magyar-szlovák határon átnyúló projekt része volt. A Zöld Kör és a Leknice Egyesület önkéntesei a folyón lebegő hulladékot szedték össze és szállították el azt a hulladéklerakókba. A programban huszonöten vettek részt, ők a Bodrog hatvanöt kilométeres szakaszát járták be a felvidéki Zemplén faluból indulva egészen Tokajig. 

– Volt egy esőnapunk, így a teljes szakaszt nem sikerült teljesíteni, a Felsőberecki és Sárospatak közötti szakasz így kimaradt az időjárás viszontagságai miatt – mondta el Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke. – A hulladék jelentős többsége döntően pillepalack, ami Kárpátaljáról érkezik. Ezt onnan tudjuk, hogy a címkék többsége cirill betűs, így nem nehéz kitalálni, hogy hol kerül a folyóba vagy annak vízgyűjtő területére a szemét – tette hozzá. Kárpátaljáról áradások után indul el sok hulladék a folyón, hiszen ott kevésbé szigorúak az előírások, mint az unió területén belül.

16 köbméternyi hulladék a Bodrogról.     fotó Erdős József hegyalja.info 

– Az akció célja nem csak az ennek az akciónak, hogy összegyűjtsük a szemetet a páratlan természeti értékekben gazdag Bodrogról, hanem hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét a problémára. Fontos lenne hogy olyan hulladékgazdálkodási rendszerek működjenek Kárpátalján, mint Szlovákiában vagy nálunk is – tette hozzá a szervező egyesület elnöke.  A Zöld Körnek ez volt a harmadik ilyen akciója a Bodrogon, három évvel ezelőtt tisztították meg legutóbb a folyót. Azt mondják: bíznak abban hogy a jövőben ritkábban kell már ilyen kezdeményezését életre hívni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek