A rovat kizárólagos támogatója

„A természet szisztematikus felszámolásának az elvét a legnagyobb magyar mondta ki.” Széchenyi István folyószabályozásának következtében a Körösök 248 helyen összesen 546 km-t rövidültek, így pl. a Sebes-Körös min.- max. vízmennyiség különbsége 940(!) szeresére nőtt. Mi maradt Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelyéből?

Gyönyörű képek, izgalmas jelenetek és égető problémák, amelyek középpontjában az éltető víz áll. A Volt egyszer egy vadvízország egy olyan film, amely mindenkit érint és megérint. Az első képkockától lebilincselő képi világ, a zene, a dramaturgia ereje és a film kíméletlenül igaz üzenete, megdöbbentően hatott.

87 perc tömény „naturalizmus” a Körös-vidék elpusztult és még fennmaradt természeti értékeiről, legfontosabb környezeti problémáiról.
„A természet szisztematikus felszámolásának az elvét a legnagyobb magyar mondta ki.” Széchenyi István nyomán a folyószabályozás következtében a Körösök 248 helyen összesen 546 km-t rövidültek, így pl. a Sebes-Körös minimum- maximum vízmennyiség különbsége 940(!) szeresére nőtt.

Lenyűgöz és arcul csap – írták a kritikák Szendőfi Balázs legújabb természetfilmjéről, melynek március 25-én volt Békéscsabán a premierje.

Szendőfi Balázs természetfilmes kép: Sarkadi Péter greenfo

Sarkadi Péter mai vendége a Volt egyszer egy vadvízország  c. film alkotója, Szendőfi Balázs halkutató, természetfilmes, zeneszerző, akivel a film és a természetfilmezés mellett még sokmindenről, többek között  a sas-drón csatáról, a kormánymédia hungarikum cenzúrázásáról, a hivatalos természetvédelmi rendszer szétveréséről, és a természeti környezetünk aggasztó állapotáról is beszélgetett.

Amiről a beszélgetésben szó esik:

– panel gyerekkor és természetszeretet
-profi zenészkedés és halkutatás
– a Békésztandrási duzzasztó aszályos állapota
– a Csongrádi vízlépcső értelmetlensége
– ökológiai szemléletű vízgazdálkodás kellene, a vizet az ártéri talajban tárolnánk, nem mesterséges tározókban, ami izolálja a vizet az élővilágtól.
– hungarikum cenzúra: Mi verte ki az egyik kormánypárti újság biztosítékát?
– a természetvédelem megfélemlítése, legyengítése, 2018-ban a 40 %-os kirúgás főleg a természetvédelmet érintette.
– konfliktusfajok – kárókatona, hód, farkas – halász, erdész vadászlobbikontra természet
– mennyi munka volt a filmmel? 2 év 161 terepi nap csak a forgatás
-kiből lesz a halkutató? 2014 -ben módosították a halvédelmi törvényt, betiltották a természetes vizi halászatot.
-zöldremosás és természetfilm
-a sasdrónozás rejtélyei: a parlagi és a réti barátságosabb, a szirti kemény ellenfél
-a Budapest halai c. korábbi filmje alapján lett természetvédelmi terület a Szilas-tó a XV. Kerületben, és a kőbányai „pócos-tó”

Nyitókép: Szendrőfi Balázs kamerával nyakig a Sebes-Körösben. fotó: Tószögi György

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás