A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország legszennyezőbb ipari üzeme a Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladék Hasznosító Mű Zrt. (BÉM) sajókeresztúri üzeme, legalábbis a lakossági panaszok alapján. A Levegő Munkacsoporthoz nem fordultak még egy cég szennyezése miatt annyian, mint a BÉM esetén. A vállalat a megkeresésre máig nem válaszolt.

A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájához folyamatosan érkeznek a Budapesttől 200 kilométerre lévő cég szennyezését nehezményező panaszok. A legújabb levél a januári szmogriadóval is kapcsolatba hozza a cég szennyezését, valószínűleg nem alaptalanul.

A vállalat elsősorban érc zsugorítványokat gyárt kohászati hulladék felhasználásával, ezen kívül fémhulladék kohósításával is foglalkozik. Már a korábbi, Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőség által kiadott környezetvédelmi engedélyük is rendkívül furcsa volt, hiszen nem az időegység (például egy 1 óra) alatt kibocsátott légszennyező anyag mennyiségét korlátozták, hanem a kéményen kijövő koncentrációt. Ezt persze könnyű betartani, mindössze nagy teljesítményű ventillátorok kérdése, melyekkel hatalmas légáramot produkálnak, felhígítják a szennyezőanyagokat. Így korlátlan mennyiségű szennyezést ereszthetnek a levegőbe, mindössze hígítani szükséges, de azt nagyon.

Mi jön ki a kéményből?

Mi jön ki a kéményből?

 

A cég a környéket nem csak porkibocsátással, hanem orrfacsaró bűzzel is terheli, így a legutóbbi környezethasználati engedély iránti kérelmét az illetékes felügyelőség elutasította, majd az Országos Főfelügyelőség is. Ezt a határozatot a cég bíróságon támadta meg, és azóta is engedély nélkül működik. Korábbi cikkünk hatására a cég termelési igazgatója levélben próbálta cáfolni a szennyezés tényét. Levelére reagáltunk és megkérdeztük, hogy végeztek-e akkreditált dioxin kibocsátás mérést, valamint rendszeres szálló- és ülepedő por mérést. Kértük a beépített légszennyezettség mérők típusalkalmassági engedélyét valamint a műszerek hitelesítését igazoló dokumentációt.

Levelünkre egy éve nem tudtak válaszolni, így maga a cég is megerősíti bennünk azt a feltevést, hogy a BÉM az ország legnagyobb dioxin kibocsátója, jelentősen hozzájárult a januári rendkívüli légszennyezettséghez a borsodi iparvidéken, illetve a cég szennyezését típusalkalmassági engedély nélküli, hitelesítetlen műszerekkel mérik, így az általuk közölt adatoknak nem igazán lehet hinni.

A Levegő Munkacsoport további jogi lépéseket tesz szennyezés visszaszorítása érdekében.

A Levegő Munkacsoport az ingyenes tanácsadást a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) tagjaként végzi. A Kötháló “Környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében” című, másfél évig futó Norvég Civil Alap által támogatott projekt révén segíti a tanácsadást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás