Hirdetés

ISPA forrásból 7,25 millió euró támogatást nyert Győr félig kész szennyvíztisztítójának befejezéséhez. Az ISPA pénzekért felelős Környezetvédelmi Minisztérium (KM) és a győri önkormányzat kedden támogatási szerződést kötött a támogatási összeg felhasználására.
A szerződést Vass Nándor, a KM helyettes államtitkára és Balogh József polgármester írta alá.
A szennyvíztisztító jelenleg mechanikai tisztítást végez és 40 százalékosra tisztítja a szennyvizet. A beruházás második ütemében megteremtik a biológiai tisztítás feltételeit, s ennek eredményeként 97 százalékos tisztaságú víz kerül majd a Dunába. Ez azt jelenti, hogy az élővíz szennyezése gyakorlatilag megszűnik.
A beruházás környezetvédelmi jellegű költsége 14,5 millió euró. Ennek felét biztosítja az ISPA, az összeg 40 százalékával járul hozzá az állam és tíz százalékos az önkormányzati saját rész. A teljes beruházás költsége eléri a 18,4 millió eurót. A különbözetet az önkormányzat finanszírozza.
Egyebek között épül egy iszapelbánó mű, abból nyerik majd a biogázt, amely a telep energiaszükségletének 70 százalékát biztosítja. Létesítenek egy komposztáló művet a nyersiszap feldolgozására. A komposztáló az alapfeltétele annak, hogy korszerű hulladékgazdálkodási rendszer épülhessen ki a régióban. Az ISPA bizottság Győr pályázatát még 2000 nyarán fogadta el, s abban az évben meg is ítélte a támogatást a beruházáshoz. Vass Nándor helyettes államtitkár a késlekedés magyarázatául elmondta: az ISPA új támogatási forma, amelynek eljárási szabályai a pályázat elbírálása idején alakultak ki. A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a minisztériumon belül 13 munkatárssal bővítették az ISPA pályázatok befogadását is végző nemzetközi támogatások főosztályát. Ez a szervezet ma már három év projekt listáját kezeli. Ami a győri beruházást illeti: a környezetvédelmi tárca bízik benne, hogy amennyiben a beruházási tenderanyag zöld utat kap, akkor március elején megjelenhet a tenderfelhívás és ősszel megkezdődhet a kivitelezés. A beruházás befejezési határideje 2003. december 31.

2002. február 5. MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás