A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Az erőmű 9 év szünet után kezd újra energiatermelésbe, és mindent összevetve több mint ezer embernek adhat munkát az üzemeltetése és a tüzelőanyaggal való ellátása.

Az Oroszlányi Erőmű 2024 első félévében korszerű, környezetbarát biomassza alapú erőműként csatlakozik újra az országos áramszolgáltatók köréhez, illetve látja majd el távhővel Oroszlány és Bokod térségét – jelentette be közleményében a Veolia Energia Magyarország Zrt. A 2015 decemberében leállt Oroszlányi Erőmű a Veolia és a CHP-Erőmű érdekeltségeként az ötödik olyan erőműfejlesztés lesz Magyarországon, amelyben a korábbi szén- illetve vegyes tüzelésű technológiát felváltja a fluidágyas biomasszatüzelésű rendszer.

Az Oroszlányi Erőmű két korábbi 60 MW-os blokkját a sikeres pécsi és ajkai minta alapján korszerűsítik, és a szenet teljesen elhagyva 50MW-os biomassza blokként üzemeltetik tovább. A kazán felújítási munkáit itt is a világ egyik vezető tüzeléstechnikai vállalata, a finn Valmet végzi. A két korszerű kazán üzembe állításának tervezett időpontja 2024 első, illetve második negyedéve.
Az erőmű fűtőanyaga ellenőrzött minőségű biomassza lesz, amelyet a város 100 kilométeres körzetében keletkező erdészetekben, faipari üzemekben képződő melléktermékből, valamint fa és lágyszárú mezőgazdasági alapanyagból elégítenek ki. Az erőmű üzemeltetéséhez 350 képzett munkatársra számítanak, akiknek a felvétele idén tavasztól kezdődik, míg a tüzelőanyag ellátási láncban várhatóan további 6–700 munkavállaló dolgozik majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás