A rovat kizárólagos támogatója

Mai podcastunk vendégét anno nem vették fel fotósnak, ezért az ötvös szakmát tanulta ki. De miután óvodás kora óta rajongott a rovarokért, később nemcsak az arany és ezüst ékszereinek lettek témái, hanem a közben mikrofotóssá váló műremekeknek is – nem akármilyen szinten.

Mint írja: 1972-ben születtem Budapesten, apám szíriai származású sebész. A bogarak és úgy általában a rovarok iránti vonzalmam gimnázium alatt tért vissza, (az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt) Merkl Ottót megismerve gyűjteni kezdtem a bogarakat. Gimnázium után nem egyetemen folytattam a tanulmányokat, hanem kitanultam az ötvös szakmát, és abban helyezkedtem el.

Rahmé Nikola a természet műtermében. kép: Németh Tamás

A biológia, a bogarak iránti vonzalom továbbra is megmaradt, hobbi szinten. A fotózást a 2000-es évek közepén kezdtem el, és ez fokozatosan leváltotta a gyűjtést. Mostanában már kizárólag fotózás céljából fogok meg 1-1 rovart, ha azt a fellelés pillanatában nem tudom megörökíteni. Célom minél több faj lefényképezése, természethű bemutatása. Kifejezetten szeretek ritka fajokat fotózni, nagyon sok túrám ezek felkutatásából áll.

A Nikon világverseny 100 legjobb mikrofotójából kettő volt az övé. (lásd nyitókép)

Ma is minden szabadidejét hol kedvtelésből, hol megbízásból a terepen tölti. De vajon hogy lett profi rovarfotós és bogarász Rahmé Nikola? Erről is mesél, no meg az is kiderül a színes beszélgetésből, hogy miért színpompásak festékanyag nélkül is a rovarok? Hogy miként eredt az Európai nyelesszemű legyek nyomába Makó környékén, hogy mi az a fókuszsorozatos fotózás, és miként lehet hernyóval fókuszba csalni a futrinkákat.

Rahmé Nikola és Sarkadi Péter podcastja

De az is kiderül a beszélgetésből, hogy mi a különbség a rovar gyűjtő, és a rovar befogó között, hogy miért bűn a Magyar Természettudományi Múzeum tervezett Debrecenbe költöztetése, és hogy a miért nagyon fontosak a városi méhlegelők – melyek kapcsán egy bohózatba illő politikai adok kapok alakult ki a hazai közéletben június végén. Szerkesztő: Sarkadi Péter

deres bikapók Eresus hermani. Budaörsi Kopárok. A hímek tavasszal láthatók sziklagyepeken. Védett kép: Rahmé Nikola

Lásd még:

Rahmé Nikola bogaras napjai

https://www.flickr.com/people/eurythyrea/

Szemtől szemben egy ugrópókkal

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás