Hirdetés

Mintha a kormánypárt se megkerülni, se átugrani nem tudná a klímavédelem ügyét. A Fidesz látja, hogy a kérdés egyre több magyarnak fontos és aggasztó is, ezért szeretne vele kezdeni valamit, de ahogy Áder János legutóbbi nyilatkozata is pontosan és humorosan megmutatta, zavarban vannak a téma kapcsán – mondta Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes.

Nagyon nehéz kiigazodni Áder János államfő szavain, picit összevisszasság uralkodott legutóbbi nyilatkozatában, amelyben a klímavédelemről beszélt – mondta Dorosz Dávid, átláthatóságért és klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes. Áder János a Kossuth Rádiónak január 5-én adott interjújában arról beszélt, szerinte nincs jobboldali és baloldali klímaváltozás, ezért közmegegyezést, nemzeti minimumot sürgetett a kérdésben. A klímavédelem fontosságáról beszélt, miközben politikai retorikai fogásnak nevezte, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi közgyűlés klímavészhelyzetet hirdetett ki Budapestre. Szerinte ugyanis, ha vészhelyzet van – mint például most Ausztráliában a tűzvészek miatt – akkor evakuálják az embereket és rendkívüli intézkedéseket kell bevezetni, ám Budapesten ilyen nem történt.

Dorosz szerint, aki a Párbeszéd politikusa, azonban teljes tudományos konszenzus van arról a világban, hogy az emberiségnek már csak pár éve van az érdemi cselekvésre a klímaváltozás ellen, különben összeomlik az elmúlt évtizedekben megszokott civilizáció. Ebből a szempontból tehát minden nap klímavészhelyzet van, ezért valódi cselekvésre van szükség. Ezt az elhatározást fejezi ki a klímavészhelyzet kihirdetése, amelynek értelmében mostantól kezdve a fővárosban nem lesz a klímavédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyó döntés vagy beruházás – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

Dorosz Dávid Az idő szorításában c. könyvének sajtóbemutatóján. Kép: Sarkadi Péter greenfo

Dorosz Dávid szerint a klímavédelem körüli belpolitikai viták oka, hogy a Fidesz zavarban van. A kormánypárt ugyanis, amelyik folyamatosan méri és elemzi a közvélemény alakulását, azt látja, hogy a klímavédelem ügye egyre fontosabb a magyaroknak, és egyre jobban aggasztja is őket. A Fidesz ezért szeretne ezzel az üggyel kezdeni valamit, de látható módon nem tudja se átugrani, se megkerülni. Egyik pillanatban egy fideszes képviselő még arról ír, hogy esik a hó, tehát nincs is klímaválság, aztán Áder János tesz egy összevissza nyilatkozatot, majd Orbán Viktor miniszterelnök is úgy beszél a témáról, hogy miközben azt fontosnak nevezi, közben ki is gúnyolja a klímavédelmet – véli a főpolgármester-helyettes.

Áder János nagyon pontosan és viszonylag humoros formában jelenítette meg ezt a Fideszen belüli zavart év eleji nyilatkozatában – tette hozzá Dorosz Dávid, aki azonban hangsúlyozta, mindebből azt szeretné kihallani, illetve azt reméli, hogy a kormánypárt is fontosnak érzi a klímakatasztrófa kezelését, és köztársasági elnök nyolc év nemzetközi turnézgatás és szép blogbejegyzések után valódi cselekvéssel szeretne hozzájárulni a klímaválság elleni küzdelemhez. Ha ez így van, akkor a fővárosi vezetésben partnert fog találni.

Áder János nyilatkozatát korábban Karácsony Gergely főpolgármester is kommentálta. Szerinte valóban nincs bal- és jobboldali klímaválság, ebben egyetért az államfővel. Felelősség és felelőtlenség, továbbá tájékozottság és tájékozatlanság tekintetében azonban van – tette hozzá.

A Dorosz Dáviddal készült beszélgetést itt hallgathatja meg!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás