A rovat kizárólagos támogatója

102 órát ülnek a dugóban évente egy magyarországi városban a sofőrök. Itthon Debrecen leelőzte Budapestet. Szombathelyen és Győrben évente összesen kb. fél napot tölt egy átlag autós a dugókban.

Az INRIX közlekedéskutató vállalat 5 kontinens 38 országának 1360 városát nézte meg közelről, elsősorban a közlekedési dugókat vizsgálva. A módszer amilyen „egyszerű”, olyan megbízható: 300 millió autós mobilalkalmazásaiból gyűjtik ki az adatokat, ezeket elemezve aztán éves listát adnak ki.

Magyarországon tíz nagyobb város került be a mérésbe, amely némi meglepetésre azt mutatja, hogy nem a fővárosban, hanem Debrecenben a legrosszabb az autós közlekedés – írja a Nyugat.hu.  Míg Budapesten „csak” évi 24 órát töltenek az autósok a dugókban, addig a debreceniek eggyel többet.

A listára két nyugat-magyarországi város is felkerült. Szombathelyen a közlekedési torlódásokban való ücsörgés 11, míg Győrben 10 órát vesz el éves szinten az autósok életéből. Ez naponta 2,5-3 percet jelent (az INRIX évi 240 munkanappal számol), ami nem tűnik olyan soknak, viszont hozzá kell tenni, hogy ez az átlag, amiben mindenki benne van, az is, aki hetente egyszer áll ki a garázsból.

Érdekes mellékadat, hogy az összes autózásnak mekkora hányadát teszi ki dugóban való ácsorgás. Szombathelyen ez a szám 6%, míg Győrben 4%, ami azt jelenti, ezekben a városokban évente összesen 7-8 napot (!) tölt egy átlag autós az autójában.
Budapesten „csak” évi 24 órát töltenek az autósok a dugókban, addig a debreceniek eggyel többet.

Van még hova "fejlődni", de inkább nem kéne >>>

Az INRIX összerakott egy országonkénti listát is, amin egész más a kép, mint ami a nagyvárosi listából következne: aszerint Thaiföldön a legrosszabb a dugóhelyzet a világon (56 óra), majd Indonéziában (51 óra) és Kolumbiában (49 óra) az országos átlagot tekintve. Indiáról nem esik szó a statisztikában, pedig az ontherunos Égéstér óta tudjuk, hogy kevés lélekölőbb dolog van annál, mint Indiában közlekedni.

Lásd még: Ebben a tíz nagyvárosban ülnek a legtöbbet a dugóban >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás