A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Új erdélyi földikutya (Nannospalax transsylvanicus) populációt hoztak létre védett területen a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével.

Olajos Péter, a Hortobágyi Nemzeti Park szakmai igazgatóhelyettese elmondta: az előzetes várakozásokat felülmúlva sikerült a földikutyák áttelepítése, ez a világviszonylatban is egyedülálló akció nemcsak az erdélyi földikutya fennmaradásában játszhat fontos szerepet, hanem a többi endemikus (szűkebb területen előforduló – bennszülött) földikutyafaj megmentéséhez is nélkülözhetetlen lehet.

Németh Attila, az MTA-ELTE paleontológiai kutatócsoportjának munkatársa a bagaméri Malom-gáton tartott tájékoztatón elmondta: a földikutyák több faja igazi hungarikum: a 2005 óta tartó magyarországi kutatások bebizonyították, hogy a Kárpát-medencében 5 egymástól genetikailag jelentősen különböző, a Kárpátok ívén kívül sehol másutt elő nem forduló földikutyafaj honos.  Jelenlegi ismereteink szerint ezek a földikutyák az egyedüli olyan szárazföldi gerinces fajok, amelyek a Kárpát-medencében alakultak ki és az egész világon kizárólag itt fordulnak elő. Közülük Magyarország területén napjainkban három faj, az erdélyi földikutya, a magyar földikutya (Nannospalax hungaricus) és a délvidéki földikutya (Nannospalax montanosyrmiensis) előfordulásáról van tudomásunk – tette hozzá a kutató.
 

Új erdélyi földikutya populáció a bagaméri Malom-gáton
Németh Attila egy földikutya elengedése előtt  Fotó: Derencsényi István  haon.hu

Valamikor az egész Magyarországon elterjedtek voltak a nyílt füves élőhelyeken, a legelőkön és a kaszálókon, azonban élőhelyeik átalakítása és drasztikus csökkenése miatt a kipusztulás szélére sodródtak. Hazánkban mára csak töredékpopulációk maradtak fenn. A lecsökkent állománynagyság és az egymástól elszigetelt apró élőhelyek miatt valamennyi hazánkban előforduló endemikus földikutya faj helyzete igen súlyos. A kárpát-medencei földikutyák Európa legveszélyeztetettebb rágcsálói közé tartoznak – indokolta a mostani projekt fontosságát Németh Attila.

Olajos Péter szerint e kritikus helyzet javítását célozta meg a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi akciójával, amelynek során a földikutyákat jól ismerő, nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével az ismert populációkból származó egyedekkel új erdélyi földikutya populációt hoztak létre védett területen.

A földikutyák – kizárólagosan földalatti életmódjukból adódóan – különleges, számos kérdés tekintetében máig megfejtetlen állatok. Nincs szemük vagy fülkagylójuk, fogaikkal ássák ki akár 100 méteres járatrendszerüket és kitűnően bírják az oxigénszegény viszonyokat. Kopogtatások sorozatával társalognak egymással és így derítik fel környezetüket is. Élőhelyük a füves puszta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás