A rovat kizárólagos támogatója

A medvéről már kisgyermekkorban sok mindent megtudunk, a tanulságos meséktől a kalandos élménybeszámolókig. Természetesen köztük sok igaz megfigyelés, sok félig-meddig helytálló, valamelyik pedig puszta tévhit.

Fotó: Endrédi Lajos Szegedi Vadaspark A málnás vonzza, mint méhet a virág; a méz szintén megbűvöli; téli álmot alszik a barlangokban; félelmetes csúcsragadozó, játékos maci, de egyáltalán nem játék; a kölykei olyan fejletlenek, hogy anyjuk nyalja őket formára.

Egy kis utána olvasással könnyen megbizonyosodhatunk arról, hogy a fentiek közül mi igaz, mi nem, de a címben szereplő állításról most egyértelmű bizonyítékkal tudunk szolgálni: a medvék imádják a tölgyfa makkját. A tölgyerdőben elhelyezkedő medvekifutóba bőven hullik ez idő tájt a kemény termésből, és megfigyelték a gondozói, hogy mennyire bejön a csúcsragadozóinknak ez a fajta égből pottyant manna.

Ezek után ők is gyűjtöttek számukra és a napi rutin részéve vált egy makkfalatozás a kerítés szélénél. Természetesen, miután a medve valóban nem játék, ezt a látogatóink semmiképpen ne próbálják ki! Maradjon ez az etetés is a mi feladatunk, amit természetesen – jó időben érkezve – meg is lehet figyelni.

Fotó: Endrédi Lajos Szegedi VadasparkA barna medve a ragadozók rendjébe tartozik, de a táplálkozását tekintve kifejezetten mindenevő, sőt, egyes tájakon és időszakokban inkább a növényi eredetű eledeleket részesíti előnyben.

Gyökerek, füvek, gombák, hagymák, erdei gyümölcsök és más termések éppúgy szerepelnek az étlapján mint a kisebb és nagyobb állatok, akár a szarvas méretűig is. Bár magányos állatok, egy-egy bő táplálékforrásnál többen is összegyűlhetnek, sok természetfilmben is látható, ahogy egymás mellett állva próbálják elkapni az ívásra igyekvő lazacokat. Ursula és Mici, a két szegedi medve viselkedésében tehát igazából nincs rendkívüli, ahogy békésen egymás mellett ülve falatoznak a makkból. Ennek ellenére, a látványuk ilyenkor több mint megkapó…

 

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás