A rovat kizárólagos támogatója

Idén Keszthelyen rendezték meg aug. 27-29. között a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 30. Országos Találkozóját. Mai podcastunk a megnyitón készült, ahol az agárminiszter köszöntőbeszédében a zöld füleknek is sok érdekes, és finoman szólva is meglepő dolog mondott.

A hazai civil szféra zöld része immár 3 évtizede minden évben megtartja más-más településen találkozóját. Az idei 30. Országos Zöld Találkozónak Keszthely adott otthont aug. 27-29 között színes programokkal nem csak zöldeknek. A környezet és természetvédő civil szervezetek a tavalyi év kivételével minden évben megtartották országos találkozójukat, melyre a tavalyi járványhelyzet miatti virtuális találkozó után idén újra személyesen kerül sor a keszthelyi Georgikon Campuson és környékén. Mint azt a találkozó főszervezője, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke Lajtmann Csaba elmondta: 250 -nél többen kb. 90 szervezet képviseletében regisztráltak a szakmai találkára, ahol ennél több érdeklődő is megjelent. Az eseményről Az ünnepi megnyitó 2021. augusztus 27. péntek délután volt a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus D épületének konferenciatermében.

fotó: Sarkadi Péter greenfo

Az eseményről podcast sorozatban számolunk be, melynek mostani nyitó részében az ünnepélyes megnyitót hallhatják. Az első köszöntőbeszédet Nagy István agrárminiszter mondta – és hát bizony a zöld füleknek is sok érdekes, és finoman szólva is meglepő dolog hangzott el.

„Óriási erő, óriási szellemi potenciál mindaz, amivel hozzájárulnak ahhoz, hogy teremtett világunk minősége jobb legyen! És azért jöttem, hogy elmondjam – hálával tartozom önöknek ezért. Jó így együtt látni önöket” – kezdte még fejből a beszédét Nagy István agrárminiszter. Ennek a virtuális vállveregetésnek persze minden bizonnyal nagyon örültek a civil zöldek akkor is, amikor kiderült, hogy az egész éves mozgalmi országos pályázati támogatási keret az idén is csak 70 millió forint – szemben pl. az Áder János által gründolt Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány idei 2500 milliójával, vagy a tavalyi 5000 milliójával. Sebaj, övék az erkölcsi győzelem, hiszen az ő munkájuk/küzdelmük legalább látványos, és sokszor győzedelmes is, szemben a nemzeti főhorgász zöldrefestésével.

zöld OT Keszthely megynyitó 2021 08 27 Nagy István agrárminiszter fotó: Sarkadi Péter greenfo

Ezután a csak „mézes Pistának” becézett agrárminiszter, akihez a természetvédelem is tartozik ( és aki pár napja még a legjobb természetvédőknek a vadászokat tartotta!) már az erre az alkalomra írt propagandabeszédét papírból olvasta fel. Megtudhattuk többek között:

Hogy az alaptörvényben rögzített egészséges környezethez való jogért dolgoznak a minisztériumban. (miközben a NER gátlástalanul teszi tönkre természeti és épített környezetünket)

Hogy a kormány a légszennyezettség csökkentésére 300 milliárdot költött az elmúlt években.

Hogy az országos kármentesítési programban 2010 – 2020 között 360 szennyezett területen összesen 153 milliárd forintnyi munkát végeztettek el.

Hogy a mezőgazdasági fólia és egyéb műanyag hulladékok begyűjtése és hazai szabadalmú újrahasznosítása is elkezdődött 2021-ben.

Hogy kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek élményalapú környezeti nevelésére, (zöld óvodák és az ökoiskolák) hiszen a lakosság szemléletformálása a legfontosabb. (a civilek éves pályázati Zöld forrás kerete 70 millió. Semjén keresztény fővadász vadászati kiállítása most kb. 75 milliárdnál tart)

Hogy 1000 iskolánk nyerte el eddig az ökoiskola címet, így ma a magyar diákok közel egyharmada ilyen iskolában tanul. (sajnos nagyon sok helyen a család szegénysége miatt nincs erdei iskola)

Hogy óriási erővel „építjük a fásítást”, mert hazánk jelenlegi 24 %-os erdősültségét fel akarjuk emelni 27 %-ra, ezért pörög a program kincse és lelke: a településfásítási program.

Hogy az Agrárminisztériumban kidolgozás alatt áll a biodiverzitási sokféleség megőrzésének következő 10 éves nemzeti stratégiája. (bár a mostanit sem tudja senki betartatni)

Hogy a minisztérium 38 milliárdot fordít természetvédelmi fejlesztésekre, főleg élőhely helyreállításokra.
A természetvédelemmel kapcsolatban is sok hurráoptimista információ hangzott még el, amit -ismerve az elég szomorú állapotokat – valószínűleg meghökkenéssel vegyített nevetéssel fogadnak az érintett természetvédelmi szakemberek, ha meghallgatják, hogy milyen jól megy a soruk.

zöld OT Keszthely megnyitó 2021 08 27. Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke, Nagy Bálint keszthelyi polgármester, Nagy István agrárminiszter, Lukács Gábor docens, a Georgikon általános campus főigazgató-helyettese, Laki György Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke. fotó: Sarkadi Péter greenfo

Nagy István agrárminiszter után a megnyitó többi megszólalója:
Dr. Lukács Gábor egyetemi docens, a Georgikon általános campus főigazgató-helyettese;
Nagy Bálint, keszthelyi polgármestere;
Laki György, az Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke – Kajárpéc település polgármestere; és
Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke.

Az elkövetkező podcastjainkban a találkozón készített szakmai műhelybeszélgetések, és plenáris ülések felvételeiből hallhatnak összeállításokat.
Emlékeztetőül a program >>> 

A szerkesztő: Sarkadi Péter.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás