Hirdetés
greenfo/MTI

Hatalmas robajjal  tört darabokra tegnap az az északi-sarkvidéki jégtábla, amelyen ősszel felépítették a kutatótábort és a mérőállomásokat minden idők legjelentősebb északi-sarkkutató expedíciójához.

A mintegy 2,5 kilométer széles, 3,5 kilométer hosszú jégtáblához mintegy 300 napja odafagyasztották a Polarstern (Sarkcsillag) német kutatóhajót és a jégen kutatótábort alakítottak ki. A hajó együtt sodródott a jégtáblával a Jeges-tengeren a sarkvidék belseje felé, ahová a jégtörőhajók nem lennének képesek utat törni a vastag téli jégben.

“Sikerült nyomon követni a jégtábla élettartamát október elejétől egészen darabokra töréséig” – közölte ma Markus Rex, a Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate (MOSAiC) nevű nemzetközi expedíció vezetője, “tökéletes időzítésnek” nevezve a jégtábla összeroppanását. A kutatók azzal számoltak, hogy az együtt sodródás 2020 júniusáig tart, amikor megindul az olvadás és a Polarstren kiszabadul a jég fogságából.

jégtábla fúrásminta Esther Horvath Alfred-Wegener-Institut

A kutatótáborban 17 ország 300 tudósa váltja egymást a 140 millió eurós (46,5 milliárd forintos) expedíció keretében. Elsősorban a klímaváltozást tanulmányozzák, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol a globális éghajlatra az Északi-sarkvidék, a Föld klímájában bekövetkező változások korai barométere, amely az elmúlt évtizedekben minden más térségnél gyorsabb felmelegedésen ment át.

Az expedíció következő részében a kutatócsoport tovább sodródik észak felé. “Most következik az utolsó hiányzó láncszem megfigyelése az északi-sarki tengeri jég éves változásának megértésben, nyár végén elkezdődik a jég újrafagyása” – mondta Rex.

Eleinte a Polarstern a jégtábla szélénél fog haladni addig, amíg a Triosnyikov akadémikus nevű orosz kutató jégtörőhajóval nem találkozik a következő napokban, a hajó hozza a következő személyzetet a Polarsternre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás