A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a mostaninál alacsonyabb határértéket állapítsanak meg a hulladékban található néhány legkárosabb vegyi anyagra, hogy megszüntesse, illetve a lehető legkevesebbre csökkentse a szerves szennyező anyagok tartós megmaradását a környezetben.

Az uniós bizottság tegnapi közleménye szerint a javaslat célja, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok ne kerüljenek be újra a gazdasági körforgásba.

A javaslat három anyagra vagy anyagcsoportra vonatkozik:

  • a perfluor-oktánsavra (PFOA), annak sóira és rokonvegyületeire, amelyek a vízálló textíliákban és a tűzoltó habokban fordulnak elő;
  • a dikofolra, ami egy, a mezőgazdaságban régebben használt növényvédő szer;
  • a pentaklórfenolra, annak sóira és észtereire, amelyek kezelt faanyagokban és textiltermékekben találhatók.

A környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok olyan mérgező tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagok, amelyek hosszú ideig megmaradnak a környezetben, felhalmozódnak az élelmiszerláncokban, és károsíthatják az emberi egészséget és a környezetet.

Noha ezeket az anyagokat általában már nem használják új termékekben, egyes hulladékká vált fogyasztási cikkekben, például vízhatlan textíliákban, bútorokban, műanyagokban és elektronikus berendezésekben még mindig fellelhetők.

 

Nyitókép: Hulladékot ürít egy teherautó a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központjában. Fotó: MTI/Sóki Tamás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás