A rovat kizárólagos támogatója

A kibocsátott szennyező anyag mennyisége alapján lenne érdemes szabályozni, hogy melyik autó jusson zöld rendszámhoz a Magyar Elektromobilitás Szövetség javaslata szerint.

A környezetkímélő közlekedést ösztönző szabályozásra módosítás vár a közeljövőben, de a szakma szerint nem volna célszerű pusztán a járműben található technológia alapján regulázni. A tervek szerint elsősorban a plug-in hibrid technológiájú modellek tulajdonosai számíthatnak szigorításra a BMW-től a Volvókig. A jelenleg hatályos szabályozás miatt ugyanis gyakran előfordul az, hogy több száz lóerős benzin- vagy dízelmotorral ellátott plug-in hibrid járművek tulajdonosai is részesülnek az indirekt támogatásokban. (via MEHI)

A szerviztapasztalatok alapján a nagy értékű új plug-in hibrid autók tulajdonosai a legritkább esetben foglalkoznak az elektromos töltéssel. Ők egyszerűen ingyenes parkolást és divatot vásárolnak maguknak ezekkel az autókkal. A valós használat során pedig messze a katalógusokban jelölt alacsony kibocsátás felett üzemeltetik nem ritkán 3000 köbcentis, 250-300 lóerős erőforrásaikat. Mindezt zöld rendszámmal.
A jelenlegi szabályozás ugyanis a tisztán elektromos hajtású járművek mellett a plug-in hibrideknek is megadta a zöld rendszámot, de csak egy paraméter alapján: a jármű legalább 25 kilométert legyen képes megtenni tisztán elektromos hajtással. Világos, hogy ez a szabály felülvizsgálatra szorul. Sok zöld rendszámos autónak ugyanis jóval magasabb az átlagos károsanyag-kibocsátása, mint a kisméretű motorral felszerelt hagyományos autóké, így súlyosan sérülnek a környezet- és egészségvédelmi szempontok.

A jövőben csak olyan plug-in hibridekre kerülhetne zöld rendszám, amelyek az új WLTP módszer szerint meghatározott mértéknél – tényleges közlekedés közben – kevésbé szennyezőek. A továbbiakban pedig folyamatos további szigorítások léphetnek életbe. (via Levegő Munkacsoport)

Lásd még:
  A gazdagok benzintemetői adókedvezményt és ingyen parkolást kapnak az államtól

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás