A rovat kizárólagos támogatója

Az uniós tagságunkból adódóan 2015-ben a kazánokra és a falakra, ablakokra, tetőkre is új energiahatékonysági szabályok érvényesek. Ugyan a szigorodó határértékek miatt a zsebünkbe kell nyúlni, de az energiatakarékosság által megtérülnek a beruházások. Díjazták az Év Felújítóit.

Magyarországon vannak az EU szinte legalacsonyabb lakossági gáz és villanyárai, azonban a háztartások villamos energia- és földgázköltségei a teljes kiadások arányában továbbra is megterhelőek. A magas rezsiköltségeket ugyanis nem csak az energiaárak okozzák, hanem jelentős részben a huzatos ablakok, szigeteletlen falak, elavult fűtésrendszerek. A hazai lakásállomány kétharmada megérett a felújításra: a lakosság többsége szigetelés nélküli, régi ablakos lakásban él, ahol az átlagos kazán 15 – 20 éves.

2015-ben két olyan változás lép életbe, mely felgyorsítja az energiahatékonyság javulását. Először is már január elsejétől magasabb energetikai követelményeket kell alkalmazni a közpénzek bevonásával megvalósuló új építésekre, épületbővítésekre és meglevő épületek energia-megtakarítási célú felújítására. A szigorítás következményeként a falaknak, nyílászáróknak, födémnek a ma érvényes szabványoknál kb. 40%-kal energiatakarékosabbnak kell lenniük. Az új követelményeknek megfelelően felújított épületek fűtési célú energiafogyasztása akár 25-30%-kal is kevesebb lehet. Ha felújításról beszélünk, szigetelésből legalább 5 cm-rel vastagabb kell, mint eddig, ablakokból pedig legalább háromrétegű üvegezéssel ellátottat kell beépíteni.  A másik hangsúlyos változás a gázzal működő kazánokat, vízmelegítőket és a melegvíz-tároló tartályokat érinti: 2015. szeptember 26. után nem hozhatók forgalomba az EU tagállamaiban, ha nem érnek el egy meghatározott hatásfokot. Igazi készülékforradalom van készülőben, melynek célja, hogy minél kevesebb energia felhasználásával lehessen a házakat fűteni, vagy meleg vizet előállítani.

”Nagyon örülünk az új szabályoknak, de egyelőre nem látni, hogy az ezekkel járó többletkiadásokat hogyan teremtik majd elő a felújítók” mondta Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója. „Mind a lakástulajdonosok, mind az ország számára jó, ha kevesebb energiával is ki tudjuk fűteni a lakásokat. A modernebb kazánok, jobb ablakok és vastagabb falak azonban nagyobb kezdeti kiadást jelentenek, még akkor is, ha ez később az alacsonyabb rezsi útján megtérülnek. Sajnos az emberek zöme számára minden plusz teher komoly kihívást jelent, ezért nagyon fontos, hogy minél hamarabb elinduljanak azok az uniós lakossági energiahatékonysági támogatási és kedvezményes hitel-programok, amelyeket a kormány már 2014-re tervbe vett.”

VÁLTOZÁSOK A GÁZKAZÁNOKKAL  KAPCSOLATBAN:

2015. szeptember 26. után csak korlátozottan hozhatók forgalomba az Európai Unió tagállamaiban azon helyiségfűtő berendezések és a kombinált fűtőberendezések, melyek nem érik el a 813/2013/EU rendelet szerinti szezonális hatásfokot és hangteljesítmény-szintet. Az EU rendeletek külön hazai átvétel nélkül, közvetlenül hatályosak, a szabályok betartatásáról a magyar Kormánynak kell gondoskodnia. A rendelet tehát korlátozza azoknak a gázkészülékeknek a gyártását és forgalomba hozatalát, amelyeknek a szezonális hatásfoka, azaz a teljes fűtési időszakra vetített valós üzemállapota nem éri el a 86%-ot (azaz ’B’ energetikai osztályt), és amelyek névleges hőteljesítménye 400kW alatt van. Ezeket a követelményeket gyakorlatilag csak a kondenzációs kazánok képesek teljesíteni.
LÁSD MÉG:  Gázkazánt venne? Komoly változás és drágulás jön!

 

A rendeletben kivételt képeznek a kapcsolt rendszerű, ill. gyűjtőkéménybe kötött berendezések, így azok forgalomban maradhatnak, amíg a készülékek káros anyag (nitrogén-oxid) kibocsátására vonatkozó értékek 2018-ban életbe nem lépnek.

2018. szeptember 26-tól a fűtőberendezések nitrogén-oxid mennyiségben kifejezett kibocsátása nem haladhatja meg az alábbi értékeket:
— gáznemű tüzelőanyaggal működő helyiségfűtő tüzelőkazánok és kombinált tüzelőkazánok: 56 mg/kWh tüzelőanyag-felhasználás GCV-ben, azaz égéshőben kifejezve,
— folyékony tüzelőanyaggal működő helyiségfűtő tüzelőkazánok és kombinált tüzelőkazánok: 120 mg/kWh tüzelőanyag-felhasználás GCV-ben kifejezve.

2015. szeptember 26-tól továbbá valamennyi, az EU rendeletekben meghatározott berendezést energiacímkével is kell ellátni. A berendezések energiafogyasztásának címkézéséről szóló rendeletben meghatározzák, hogy a címke tartalmazza a külön fűtésre és használati meleg vízre vonatkozóan a hatásfokot, a zajkibocsátás mértékét és a névleges teljesítményt. Gázfűtő és kombinált meleg víz és fűtőkészülékek esetén B energiaosztálynál rosszabb besorolású készülékek 2015. szeptember 26. után nem üzemelhetők be.

TOVÁBBI RÉSZLETES INFORMÁCIÓK:  Energiahatékonysági változások 2015 MEHI háttéranyag (word 1 MB)
 


Bontandó minden tizedik magyar lakás

Bontandó minden tizedik magyar lakás

Magyarország: 4,1 millió háztartás, 4,4 millió lakásból félmillió megérett az azonnali bontásra, félmilliót nem lakás célra használnak, és félmillió üresen áll, miközben a teljes állomány 70 %-a is felújításra szorul. Nálunk a legmagasabb a lakásokat is terhelő áfa >>>

 

Energiaszegények, energiapazarlók és a legalapvetőbb dolgokkal sincsenek tisztában a magyar háztulajdonosok. Pazarló a „kádárkocka” Többek közt ez is kiderül abból a felmérésből, mely 500 családi ház tulajdonosának válasza alapján készült. Megfontolandó tanácsok lakásfelújítóknak.

 

 

 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet is aktív szerepet kíván vállalni a lakossági szemléletformálásban, ennek egyik sarokköve a KI AZ ÉV FELÚJÍTÓJA pályázata. Célunk, hogy minél több jó és hiteles példát bemutassunk, miért éri meg mindenki számára energiahatékonysági felújításba kezdeni. Idén két pályázatot tudtunk díjazni.”

Erdélyi Rózsa, a pályázat egyik nyertese kiskunhalasi családi házuk homlokzati hőszigetelésével és gépészeti szabályozásával indult a pályázaton, mely egy tudatos energiahatékonysági felújítási sorozat középső állomása volt. Korábban sor került már ugyanis a fűtés korszerűsítésére és legutóbb a padlásra is kőzetgyapot szigetelés került. Teljes energiafogyasztásuk a beruházások révén mintegy feleződött. „Célunk az volt, hogy biztonságos, kényelmes és fenntartható költségű életvitelünk legyen – ezt sikerült is elérnünk.”

Bart István MEHI, Erdélyi Rózsa KI AZ ÉV FELÚJÍTÓJA pályázat egyik nyertese és Juhász Mónika PhilipsBart István MEHI, Erdélyi Rózsa KI AZ ÉV FELÚJÍTÓJA pályázat egyik nyertese és Juhász Mónika Philips

Tikász Attila hajdúnánási családi házuk hőszigetelését valósította meg, mely egy fűtésszezon alatt szinte felezte a gázfogyasztást. „Nagyon jó érzés, hogy tudjuk, amit most megtakarítottunk, az nem csak egy egyszeri alkalomra szól. A fűtésen megspórolt összeg a szigetelésnek köszönhetően minden évben a rendelkezésünkre áll majd.”

A kezdeményezést a Philips is felkarolta. „A háztartások áram-felhasználásának 15-20%-áért a világítás felel – pedig ez az a terület, ahol a legkönnyebben, átalakítások nélkül, egy egyszerű cserével tudunk jelentős energia-megtakarítást elérni. Manapság különböző energiatakarékos technológiájú fényforrás és világítótest is segítségünkre van abban, hogy otthonunkat a világítás szempontjából is korszerűsítsük, a fény minőségének, mennyiségének kompromisszuma nélkül. Büszkén támogatjuk az ÉV FELÚJÍTÓJA programot és bízunk abban, hogy a kezdeményezés példamutató lesz sok háztartás számára”, mondta Juhász Mónika, a cég marketing managere.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás