A rovat kizárólagos támogatója

Talán a természettudományos és műszaki ismeretek Orbán videójában is nyilvánvaló hiánya vezetett oda, hogy öles léptekkel haladunk a környezetvédelmi intézményrendszer megsemmisítése felé? Íme Balogh Péter geográfus “szupertitkosnyíltlevele”. Abszurd, hogy szakmai döntések helyett a politika határozza meg, hogy a környezetromboló cégek mentesüljenek-e a környezet pusztításáért járó szankciók alól.

Tisztelt Miniszterelnök úr!
Önt becsapták.
Minthogy azon értékrend híve vagyok, amire hivatkozva a jelenlegi Kormánypárt bizalmat kapott az Országgyűlésben részt venni, úgy kötelességem segítségére sietni Miniszterelnök úrnak, s írni azokról az aktuális ismeretekről, amiket eddig nem juttattak el Önhöz, pedig döntően múlik ezen az Ország élete.

A minap egy groteszk egyperces jutott nyilvánosságra videó formájában.

Miniszterelnök úr, Önt becsapták! A videó szövege hibás tudások alapján született; ez így erősen gyengíti a Párt és a Kormány támogatottságát; az alábbiakban küldöm a javított változatot! 

Ne nevettessék ki magukat…
Szeretném, ha tudnák, hogy Magyarországról több víz folyik ki, mint amennyi bejön. Ez azt jelenti, hogy rossz a vízgazdálkodási rendszerünk, hiszen az éghajlatunk igényelné a vizeknek a táji vízkörforgásban való megtartását.
Jó lenne, ha ezt fel tudnánk fogni, jó lenne, ha erre lenne akarat, mert szükség lenne rá.
Ezt a vízmennyiséget a magyar csatornarendszeren keresztül ugyan nem lehet bárhová elvinni, és pláne nem bármikor, mert nem bárhol és bármikor van a többlet, hanem télen van, és az egy nagy folyónkban, meg időnként a másodikban is. Egyébként nincs. Különösen nincs Debrecen környékén. És, ha a komáromi iparfejlesztésekhez a Gerecse karsztvizét kell elvinni, akkor ott sincs elég (szakértelem).

Magyarország ma jelentős vízhiányban szenved, az Ország túlnyomó részén jelentősen több a potenciális párolgás, mint a csapadék, miközben az időszakos és relatív többletvizeket nagy erőkkel elvezetik. Mérésekből számított modellek szerint évente 2-5 cm-rel csökken a talajvíz szintje, ami az Alföldre vetítve évente 1-2 köbkilométer víz elvesztését jelenti. Ennyivel csökken évente a készlet! (Ráadásul az életfolyamatok nem lineárisak…)
Ez nagyon bonyolult ökológiai kérdés, mert pl. a Duna hiába hoz sok vizet 5 másodpercenként, ha a vízgazdálkodási rendszerünk és az ipari-mezőgazdasági tájhasználatunk olyan, hogy végül is 5 másodpercenként 6 másodpercnyi víz folyik ki.
Az igény pedig nő, különösen a tervezett gazdaságfejlesztési koncepció szerint, pedig az eddigi igénytelenségek sincsenek kielégítve.
Ne nevettessék ki magukat!

Azt akarom tehát mondani Önnek, hogy se a környezeti, se a vízgazdálkodási, és különösen a magyar népesség fenntartható megélhetésének szempontjai nem támasztják alá azt az álláspontot, miszerint Európa legmodernebbnek bemutatott technológiáit kellene itthon meghonosítani.
Az egység, a jövő és az érték jegyében kérem, javítsák a szöveget.

Megjegyzem, az elmúlt év folyamán nagyon sok munkánk van benne, hogy a 𝘧𝘦𝘯𝘵𝘪 hibás tudásokat segítsük átprogramozni, de ezek szerint a bejuttatni próbált anyagaink nem jutottak el a megfelelő helyekre s fejekbe, ahogy a víz ma nem jut el a tájba, a megfelelő helyekre s keretbe’.
Minthogy a többlet vízmennyiséget, a magyar csatornarendszeren keresztül – némi változtatások (beruházások..) után – bizony be lehetne úgy juttatni a táj eredendő működésébe, hogy a vízproblémák legalábbis ne súlyosbodjanak – és hogy ne nevettessük ki magunkat.

Tisztelettel,
Balogh Péter geográfus

Kapcsolódó anyagok:

Így omlanak le a környezetvédelem utolsó bástyái

A biztonságunk forog kockán, ha nem védjük meg a hazai környezetvédelmet

A környezetvédelem beszántási pávatánca

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás