A rovat kizárólagos támogatója

A Nébihnél kell áprilistól bejelentkezniük azoknak, akik kisállat-kereskedelmet vagy szaporítást végeznek. Azzal magyarázzák az új szabályt, hogy túl sok törzskönyv nélküli, gyakran állatkínzó körülmények között tartott kölyökkutyát adnak el Magyarországról külföldre.

A kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés FELIR azonosító köteles tevékenységgé válik a jövőben. A kötelezettségről a 2021. április 1-jén hatályba lépő, az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer (FELIR) működéséről szóló kormányrendelet (578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet) rendelkezik. Az intézkedés fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállatkereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában.

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente*.  Ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállat piacra. Ráadásul az EU tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.

A kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Az illegális kisállat kereskedelem felszámolása érdekében ez a jövőben megváltozik. 2021. április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük FELIR azonosító szám köteles tevékenységüket.
További információk a NÉBIH honlapján >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás