A rovat kizárólagos támogatója

Felhatalmazta a kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Európai Unió (EU) és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) szövegének – a megerősítés fenntartásával történő – végleges megállapítására – derül ki a Magyar Közlönyben tegnap megjelent kormányhatározatból.

A határozat szerint a kormány az egyezmény bemutatott szövegével egyetért, és a tárcavezetőre bízza, hogy adja ki a CETA szövegének véglegesítéséhez szükséges meghatalmazási okiratot – áll a jogszabályban.

A szükséges magyar parlamenti jóváhagyás miatt Szijjártó Péternek és Trócsányi László igazságügyi miniszternek az egyezmény szövegének végleges megállapítása után a kormány elé kell terjesztenie a CETA kihirdetéséről szóló törvény tervezetét, a többi uniós tagállam általi megerősítés "előrehaladásának fényében".

A kormány elfogadta az egyezmény szövegének végleges megállapításáról, ideiglenes alkalmazásáról és megkötéséről szóló tanácsi határozatokkal kapcsolatban követendő álláspontot is, és egyoldalú magyar nyilatkozat megtételét rendelte el.  A nyilatkozat szerint amennyiben a CETA megosztott hatáskörbe tartozó részeinek az EU általi ideiglenes alkalmazása szükségessé teszi magyar jogszabályok módosítását, ezeket a változtatásokat "jogrendjének jellege miatt" Magyarország a nemzeti megerősítési eljárással végzi majd el, amelyet "kellő időben" megindít – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent másik kormányhatározatban. (MTI)
 

A vallonok beintettek a CETA-nak

A vallonok beintettek a CETA-nak

Elutasította az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) Belgium francia nyelvű Vallon régiójának parlamentje.

Az október 14-i döntés azt kívánja megakadályozni, hogy Belgium szövetségi kormánya aláírja a megállapodást. A szövetségi kormány ugyanis támogatná az egyezményt, ugyanakkor szüksége van az ország régióinak és nyelvi közösségei képviseleteinek hivatalos jóváhagyására is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás