A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nepszava.hu

Szijjártó Péter bejelentette, hogy már ássák Paks 2 gödrét, ám néhány tény kimaradt a tájékoztatóból. Az OAH korábbi tájékoztatása szerint az állami Paks II Zrt. a teljes talajkiemelésre még engedélyt sem kért.

Elkezdődött a leendő 6-os paksi blokk alatti talajkitermelés is – jelentette be tegnap ünnepélyesen Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter azt is megemlítette, hogy a talajt egyelőre 5 méterig bányásszák ki. A munkagödör teljes, tervezett mélysége később akár a 23 métert is elérheti – fűzte hozzá. A tervezett, 5-ös számú blokk alól 5 méteres mélységig már kihordták a körülbelül egymillió köbméter földet. A résfalazás 700 méternél tart, Oroszországban pedig gyártják a reaktortartályt.

A külgazdasági és külügyminiszter azt nem említette, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a talajvízszivárgási veszélyek miatt engedélyezett az eredetileg igényelt, 23 méteres mélység helyett csak 5 méteres, a talajvíz szintjének megfelelő földkitermelést.
A területet szintén emiatt kell 2,5 kilométer hosszan 32 méter mély résfalakkal körbebástyázni. (A beruházó ebbéli késlekedése miatt a hatóság a résfalazás határidejét nemrég egy évvel meghosszabbította.) A munkaterületet nemcsak azért kell körbekeríteni, hogy ne törhessen be a talajvíz, hanem hogy az az építkezés miatt a jelenlegi Paksi Atomerőmű határos, 4-es blokkja alól, a működő reaktor helyzetét veszélyeztetve, ne szivárogjon el. Az OAH korábbi tájékoztatása szerint
az engedélyes, vagyis az állami Paks II Zrt. a teljes talajkiemelésre még engedélyt sem kért.

Korántsem indul meg Paks 2 építése, hiába próbálják elhitetni, ez még csak előkészítés, hiányoznak engedélyek

Bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) mostani tájékoztatójából kimaradt, a fővállalkozó, vagyis az orosz, állami Roszatom korábbi beszámolójából ismert, hogy a földmunkákat a Duna Aszfalt végzi. (A kft. a kormányközeli Szíjj László érdekeltsége.) A KKM augusztus 18-i közlése szerint a résfalazás akkor 467 méternél tartott. Naponta tehát mintegy 13 métert haladnak. Tekintettel arra, hogy e munkálatok az eredeti tervekben nem szerepeltek – azokra az OAH adott utasítást -,
szakértők szerint nem egyértelmű, hogy az ezzel járó, ismeretlen többletköltségeket mely fél viseli.

Szijjártó Péter mindenesetre 2030-at továbbra is reális célkitűzésnek tartja “a munkálatok befejezésére”. (Bár a két fél közötti megállapodásban vélhetőleg máig ez az időpont szerepel a “kulcsrakész átadás” határidejeként, idén év elején az energiaügyi tárcát vezető Lantos Csaba már inkább 2032-t valószínűsített. A Paks II Zrt. ugyanakkor máig nem kapta meg a kivitelezés hivatalos megkezdésének számító első betonöntéshez szükséges OAH-engedélyt. Miután erre a Népszava felhívta a figyelmet, a miniszter most már nem minősíti a munkálatokat a kivitelezés megkezdéseként.)

A Paks II Zrt. 16 oldalból 10-et kitakart az oroszokkal kötött kivitelezési szerződés honlapján “közzétett”, legújabb módosításaiból – hívta fel a figyelmet a Portfolio.hu. Az olvasható szakaszokból mindazonáltal kiderül:
azért, hogy a felek “a befolyásoló körülményekre, és a projekt körüli, valós kontextusra reflektáljanak”, a munkálatok ütemezését ez az év végéig felülvizsgálják.
A Párbeszéd-Zöldek követeli a kitakarásmentes szöveg közzétételét, különös tekintettel a blokkok tervezett elhelyezkedésére, a fizetési határidőkre és az ütemezésre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek