A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Az év utolsó napjára is volt egy kis meglepetése a kormánynak Karácsony Gergely és Budapest vezetése számára: a tegnap éjjel megjelent Magyar Közlönyben szerepel egy rendelet, amely szerint a fővárosnak jövőre nem 6,58 milliárd, hanem 8,37 milliárd forinttal kell támogatnia az agglomerációs közösségi közlekedést.

A kormány és a főváros még 2016-ban állapodott meg Tarlós István főpolgármesterrel, hogy a Budapest és a környező települések között közlekedő buszok és hévek költségét nagyjából fele-fele arányban támogatják. A főváros Tarlóst követő vezetésével viszont már messze nem olyan jó viszonyt ápoló kormány most úgy látja, hogy jövőre és a rákövetkező évben is nőnek majd az elővárosi közlekedés költségei, ezért indokolt, hogy is több pénzzel járuljon ehhez hozzá.

Mindezt azután lépte meg a kormány, hogy először megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben adót emeljenek, mert ugye válság van, majd pedig – szintén a válságra hivatkozva –  megfelezte a kkv-k iparűzési adóját, ami az egyes vállalkozásoknak nem nyújt számottevő segítséget, az iparűzési adót gyűjtő, és attól nagyban függő önkormányzatoknak viszont óriási érvágást jelent. A fideszes vezetésű városokat ezért több milliárd forint bánatpénzzel kompenzálta a kormány.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook oldalán közzétette a demokrata ellenzéki pártszövetség deklarációját, amely ezekre a lépésekre is reagált:  “Az év utolsó napjaiban az Orbán-kormány több olyan döntést hozott, amellyel éppen a legnehezebb időkben dobta le magáról a kormányzati felelősséget, és lemondott többmillió magyarról”

Az Orbán-kormány első- és másodrendű állampolgárokra osztja ezzel az országot, lemond az ellenzéki vezetésű településeken élő mintegy 2,5 millió magyarról, lerombolja a rendszerváltozás egyik legfontosabb célját és értelmét, a magyar önkormányzatiságot.
RÉSZLETEK: Városaink kifosztása nem kormányzás! 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás