A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: bfnp.hu

Különleges, megismételhetetlen, és csupán félszázan kapták egyszer s mindenkorra. A tavaly elhunyt ornitológus-író Schmidt Egonról elnevezett emlékéremmel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság zoológusát, Szinai Pétert is kitüntették.

Ötven évvel ezelőtt, 1974. január 6-án 200 lelkes madárvédő gyűlt össze a Fővárosi Állat és Növénykert Barlang mozijában, hogy új szervezetet hozzon létre a Magyar Madártani Egyesületet (MME). Az alapító tagok nagy ambíciókkal indították útjára a szervezetet, talán nem is sejtve, hogy mi mindent fognak elérni fél évszázad alatt. 2024 január 6-án az alapításra emlékezve az MME az 50 év madártani és természetvédelmi munkásságát áttekintő ülést tartott Gödöllőn, a Királyi Kastély Lovardájában, ahol egyedi emlékérmeket adtak át az egyesület életében hosszú időn át (legalább 20 év) kiemelkedő tevékenységet végző tagjainak. Az értékelésnél figyelembe vették az egyesület céljai érdekében végzett mindennemű tevékenységet, mint a természetvédelmi, tudományos, ismeretterjesztési, környezeti nevelési, szervezet fejlesztési és fenntartási koordinációs munkát. Ezt az egyszer kiosztott elismerést 50 fő kapta meg:

Babocsay Gergely, Bagyura János, Bajor Zoltán, Bank László, Béres István, Bodnár Mihály, Boldogh Sándor, Csonka Péter, Csörgő Tibor, Darázsi Zsolt, Druzsbaczky Ildikó, Fatér Imre, Fenyvesi László, Fidlóczky József, Frenyó Gábor, Fülöp Tibor, Gyurácz József dr., Hadarics Tibor dr., Halmos Gergő dr., Halpern Bálint, Harangi István, Haraszthy László, Horváth Márton dr., Kalocsa Béla, Karcza Zsolt, Kasza Ferenc dr., Legány András dr., Lovászi Péter, Lőrincz István, Madas Katalin, Molnár Gyula dr., Molnár Zoltán, Musicz László dr., Nagy Károly, Nagy Sándor, Németh Csaba dr., Orbán Zoltán, Palatitz Péter dr., Péchy Tamás, Pellinger Attila, Solt Szabolcs, Szakál László, Szentendrey Géza, Szép Tibor dr., Szinai Péter, Szitta Tamás, Tatai Sándor, Viszló Levente, Vörös Judit dr., Zsoldos Árpád.Az érmet Schmidt Egon tiszteletére hozták létre, amelyen az ő arcképe látható.

MME Schmidt Egon emlékérem

Részletes cikkünk >>>

Az egyik kitüntetett Szinai Péter nemcsak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaként, hanem a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztályának elnökeként is részesült az elismerésben. 1986-ban lett tagja az egyesületnek, amelyben 2012-óta tölti be jelenlegi tisztségét.

– Összesen csupán ötvenen részesültünk ebben az elismerésben. Ezt a díjat erre az alkalomra adták ki, többet nem kapja ugyanezt senki. Számomra különleges értéke van, mert nemcsak az első díjam, de személyesen ismertem Schmidt Egont, akinek az arcmása látható az érmén – mutatta a zoológus az elismerést. A díjhoz az első lépéseket nagymamája egykori baromfiudvarában tette meg, Székesfehérváron.

– A szüleim megfigyelték, hogy ha nyugtalan vagyok, hamar lehiggadok a madarak látványától. Hosszú ideig nézegettem kedvemre nagymamám öléből a baromfiudvar lakóit. Nemcsak tyúkok, hanem pulykák, libák, gyöngytyúkok is voltak közöttük – emlékezett vissza a kezdetekre. Kisiskolás éveit Budapesten töltötte, ám hamar megtalálta azokat a lehetőségeket, ahol közelebb férkőzhet a madarakhoz. Tizenhárom évesen már bejárogatott a Madártani Egyesületbe, ahol az alapokat megtanulta. Elsajátította a gyűrűzés minden csínját és ökológiai ismereteket szerzett. Később felfedezte a Marczibányi téri Művelődési Központ szakkörét.

– A Zsoldos Árpád vezette csoport örökre megpecsételte az életemet. Voltak benti foglalkozások és kirándulások, de a csúcsot a kiskunsági nyári táborozások jelentették. Amolyan információra éhes, csendben figyelő gyermek voltam, igyekeztem mindent megtanulni a madarakról – mesélte a hobbiját, amely megalapozta későbbi munkaterületeit. Dolgozott a Természettudományi Múzeumban és a Fővárosi Állat- és Növénykertben is állatgondozóként.

– Az állatok etetésén kívül van egy sokkal izgalmasabb oldala ennek a tevékenységnek. Ilyen például a keltetés és a fiókanevelés. Három-négy hónapos időszak, amikor tényleg „ott kell lenni”. Sőt, akár három óránként fel kell kelni papagájfiókát etetni, ami az eleség megmelegítése és visszahűtése, valamint a kismadár étkezés utáni megtisztítása miatt sem egy öt perces művelet. Ez a része a mai napig hiányzik, bár nem volt kedvenc madaram, de némelyikükkel sikerült nagyon különleges kapcsolatot kialakítani, mint például a tarvarjakkal, a kacagójancsival, vagy a jácintkék arával, ami igen látványos. Ha belegondolok, 60-70 különböző fajból neveltem fel fiókákat a récéktől a rétisasig szinte mindent – sorolta Szinai Péter, aki egy idő után változatosabb munkára vágyott. Olyanra, ami szellemileg is kihívást jelent.

– Komoly monitoring munkát végzek a madárfajokra irányulva. Egy része hatósági munka, szívesen csinálom, de leginkább a természetben érzem jól magam. Magam helyezem ki gyakran az odúkat, etetőket, amelyekhez magasra kell mászni. Sok fiatal kolléga küszködik tériszonnyal, én akár egy személyemelőben állva is szívesen megoldom a feladatot a magasban. Szükség is van erre a tevékenységre, mert a korábban veszélyeztetett fajok esetében sikeresen zárultak a fajmegőrzési programok, így fészkelőhellyel kell segítenünk például a kerecsensólymot, a vándorsólymot, a parlagi sast, a rétisast, hogy csak néhányat említsek, de én vezetem a gólyafészekkészítő programunkat is – osztotta meg tevékenységének néhány feladatát a madarász, aki ha teheti, munkaidőn kívül is a természetet járja. Szívesen meglátogatja azokat a helyeket, ahol látványos madárvonulásra lehet számítani, mint a tatai Öregtó a vadludakkal, vagy a Hortobágy, a darvaival. Szinai Péter hazánk határait is elhagyja, ha a nádasokban élő fülemülesitke élőhelyeit és vonulását kell feltérképeznie, amelynek az utóbbi időben egyre kevesebb élőhely jut. Elsősorban a balatoni nádasokat szereti, olyat, amihez nem nyúlt még emberi kéz.

Bármilyen furcsán hangzik, otthon nem tart madarat kalitkában. Szerinte a madár a szabadságot szereti, és maga Szinai Péter is. Elárulta: papagájt például semmi esetre sem tartana a ricsaj miatt. Viszont szívesen hallgatja a szabad ég alatt a csicsergőket, amelyekhez nyáron gyakran kiköltözik a Nagyberekbe egy hálózsákban, hogy testközelből hallja őket. Némelyiküket akár éjjel is.

Az interjút Turbéki Bernadett, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és környezeti-nevelési osztályvezetője készítette.

Fotó: Vers József, BfNPI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás